De Duitse bezetter laat het Nederlandse, verzuilde sportleven reorganiseren. Amper tien weken na de Duitse inval is deze klus al geklaard. De bestaande sportbonden komen samen in een nieuwe, alles overkoepelende organisatie, de Nederlandsche Voetbalbond (NVB).
Het bestuur van Willem II in de oorlogsjaren. V.l.n.r.: A.Schuerman, J.Horsten, G.Buddemeijer, B.Menheere, A.v.d.Ven, Th. Knegtel, H.Kuijsters.
In de oorlog gaat de competitie gewoon door. In 1943 wordt Willem II kampioen van de Eerste klasse Zuid en een jaar later wint Willem II de NVB-beker. De stadions zitten voller dan ooit, hoewel het bijwonen van een wedstrijd niet zonder risico is. De Duitsers beschouwen stadions namelijk als een ideale plaats om razzia's te houden. Willem II gaat in de oorlog niet over tot naamsverandering en blijft spelen in de kleuren van de Nederlandse vlag. In de uitwedstrijden worden de Willem II-spelers vaak toegejuicht door de supporters van de tegenstanders: de rood-wit-blauwe shirts geven hen de gelegenheid om hun vaderlandsliefde te uiten. Het sportpark heeft het zwaar te verduren. In tijden van schaarste verdwijnt bijna al het hout van de accommodatie in de kachels van de omwonenden.
Willem II krijgt de cup overhandigd na de bekerwinst in 1944.
Bericht delen