2023 in stijl afsluiten met de derby
Auteur
Joris Gemen

Willem II kroonde zich in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Helmond Sport tot periode- en winterkampioen. Vanavond kan het 2023 in stijl afsluiten door de altijd beladen streekderby – die alweer toe is aan de negentigste editie – tegen NAC Breda winnend af te sluiten.

Afbeelding
Maes

NAC en Willem II kennen een rijke onderlinge historie, waarin beide ploegen elkaar nauwelijks ontlopen. Zo trokken de Bredanaars 34 keer aan het langste eind en de Tilburgers 33 keer. Verder werden er in totaal 245 goals gemaakt. En ook op dat gebied zit er nauwelijks verschil tussen de twee aartsrivalen. NAC trof 123 keer doel en Willem II 122. Als we echter naar de ranglijst kijken, zien we wel degelijk een groot verschil. Willem II gaat fier aan kop in de Keuken Kampioen Divisie met 42 punten uit 19 wedstrijden, terwijl NAC met 11 punten minder op de zevende plaats is terug te vinden.

Wisselvallig seizoen
De rangschikking van de Bredanaren is het gevolg van een wisselvallig seizoen. NAC leed na de overwinning in Tilburg op de vierde speeldag drie nederlagen (Roda JC 1-3, VVV-Venlo 3-1 en FC Emmen 1-3) op rij. Vervolgens volgden hierna weer vijf wedstrijden zónder verlies. En daar zaten knappe overwinningen op FC Groningen (3-2) en SC Cambuur (2-3) tussen. Een nederlaag tegen De Graafschap maakte een eind aan de ongeslagen serie, die inmiddels al weer in ere is hersteld. In de laatste vijf duels bleef NAC namelijk ongeslagen. Bovenstaande maakt dat de ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel – die de in september ontslagen Peter Hyballa opvolgde – terug te vinden is op de zevende plaats. Het verzamelde 31 punten uit 19 wedstrijden.

Het had er veel mooier uit kunnen zien voor NAC, dat vorig weekend met 3-1 verloor van ADO Den Haag. En die nederlaag bleef niet zonder gevolgen. Want bij een overwinning in de Hofstad had het de derde plaats overgenomen van de Hagenaars én naderde het nummer twee Roda JC tot op vier punten. Tegen Willem II krijgt NAC de kans om zich te revancheren voor de verliespartij in het Bingoal Stadion. En eigenlijk is een overwinning het enige dat telt vanavond voor NAC. In dat geval houdt het de directe promotieplekken enigszins in het vizier. Maar een overwinning ín Breda tégen de aartsrivaal is alweer even geleden. De laatste keer was in het seizoen 2015/2016. Toen won NAC het heenduel (2-1) in het kader van de play-offs voor promotie/degradatie. Vorig seizoen eindigde het treffen tussen de twee Brabantse clubs in 1-1 door doelpunten van Elton Kabangu en Ezechiel Banzuzi.

Afbeelding
NAC

Personele problemen in Breda
Dat de provinciegenoten ondanks de wat teleurstellende zevende plaats gewoon goed bezig zijn, blijkt uit de eindrangschikking van de tweede periode. Daarin eindigde NAC met 20 punten uit 10 wedstrijden op de tweede plaats achter Willem II, dat het bronzen schild dus uiteindelijk in ontvangst mocht nemen. Want de equipe van Peter Maes verzamelde vijf punten meer dan NAC en zette met de tussentijdse prijs een kroon op het werk van de afgelopen maanden. Eén klein smetje op de feestvreugde was de uitschakeling in het bekertoernooi. In de tweede ronde was FC Groningen met 1-3 te sterk voor een op zes plaatsen gewijzigd Willem II. In het Rat Verlegh Stadion zal Maes weer kiezen voor zijn sterkst mogelijk opstelling, waarin alleen Thijs Oosting met een knieblessure ontbreekt. Bij NAC ziet het er minder rooskleurig uit. Het moet vanavond Boy Kemper (centrale verdediger), Clint Leemans (middenvelder), Sigurd Haugen (aanvaller) en Patriot Sejdiu (aanvaller) missen.

Uitvak weer gevuld
Sinds dit seizoen zijn er weer uitsupporters welkom bij de Brabantse derby. Bij beide wedstrijden is het uitvak voor de helft gevuld. Dat betekent dat er 350 Willem II’ers afreizen naar Breda, waar de aftrap om 20.00 uur plaatsvindt. De in Tilburg achtergebleven supporters kunnen het duel live volgen via ESPN 2, Willem II Radio op Juke en het Matchcenter op de website.

Bericht delen