Alles op de aanval in Wijdewormer
Jos Derksen
Geert van Erven, Toin Damen

Vanavond is om 20.00 uur de aftrap van Jong AZ - Willem II op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer. Dankzij de wolkbreuk van vrijdag 22 september boven het Koning Willem II stadion is het voor de Tricolores sinds twaalf dagen eindelijk weer een wedstrijddag.

Jong AZ houder van UEFA Youth League
De prestaties van Jong AZ in het seizoen 2022-2023 verdienen een ereplaats in de geschiedenis van de Alkmaarse club. Op 24 april 2023 won dit team de finale van de UEFA Youth League met een overwinning van 5-0 op Hajduk Split. In de aanloop naar de finale hadden zij jeugdelftallen van Barcelona (3-0), Real Madrid (4-0) en Sporting Portugal (2-2 en wns) al uitgeschakeld. Echter verloor Jong AZ op 10 september in Buenos Aires na strafschoppen de Wereldbeker tegen Boca Juniors. Voor de spelers van Jong AZ een geweldige ervaring en een leerschool op internationaal niveau.

Hornkamp

Jong AZ op de ranglijst
Na zeven gespeelde wedstrijden staat Jong AZ op de achtste plaats met elf punten. Thuis hebben de Alkmaarders nog niet verloren! Er werd gewonnen van Jong Utrecht (1-0), Telstar (3-1) en Jong Ajax (5-2) en tegen FC Eindhoven werd thuis een verrassend gelijkspel (0-0) behaald.

Verliespartijen waren er tegen ADO Den Haag (4-1) en NAC Breda (2-1). De laatste wedstrijd van 22 september uit tegen FC Dordrecht in de stromende regen eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Willem II tegen Jong AZ
De wedstrijd van vanavond is de derde ontmoeting van Willem II tegen Jong AZ. De thuiswedstrijd op 16 september 2022 in Tilburg wonnen de Tricolores met 1-0 dankzij een doelpunt van Pol Llonch in de 81e minuut. De uitwedstrijd van 6 maart 2023 eindigde in een teleurstellende 2-2. Dankzij doelpunten van Elton Kabangu en Jizz Hornkamp stond het na 20 minuten 0-2. Echter het lukte niet de voorsprong vast te houden. Door doelpunten in de 55e minuut van June van Aken en in de 90e minuut van Addai werd de eindstand 2-2.

Sterke selectie
Van de elf doelpunten werden er zes gescoord door Jayden Addai. Hoogtepunt voor hem was de hattrick op 28 augustus jl. tegen Telstar. Samen met Ricuenio Kewal en Damienus Reverson vormen zij regelmatig de aanval. Op het middenveld en in de achterhoede vallen Dave Kwakman, Kees Smit, Finn Stam en Misha Engel op.

Vooral door de successen in Europa kreeg Jong AZ veel complimenten. Ze werden vooral geroemd door de aanvallende instelling, de professionaliteit en hun bravoure, waarmee zij elke tegenstander benaderden. Ook dit seizoen probeert dit team in de stijl van het ‘grote AZ’ te spelen. Vanaf juli 2023 is Jan Sierksma trainer van Jong AZ. Hij neemt de plaats in van Maarten Martens. Deze voormalig speler van AZ is vanaf dit seizoen assistent-trainer naast Pascal Jansen. Vanaf dit seizoen is ook Ron Vlaar aan de staf van Jong AZ toegevoegd.

De wedstrijd is vanavond te volgen via het schakelkanaal van ESPN, Willem II Radio op JUKE of via de liveblog.