AZ wint geflatteerd van Willem II

Willem II heeft de uitwedstrijd tegen AZ verloren. In Alkmaar boekte de thuisploeg een zeer moeizame overwinning op de Tricolores: 2-0. Jordy Croux maakte met zijn eerste basisplaats zijn officiële debuut.

Voetbaliconen Cor Stolzenbach van Willem II en ex-international Hugo Hovenkamp van AZ stonden om half zeven bij de middenstip om de de officieuze aftrap te doen van de wedstrijd AZ - Willem II. Dit vanwege het 60-jarig jubileum van het betaalde voetbal in Nederland.

Falkenburg raakt de paal

De wedstrijd had vanaf de eerste minuut een open karakter. AZ was technisch wat vaardiger dan de Tricolores en had in de eerste helft het beste van het spel. Willem II speelde echter zeer goed mee. De formatie van Erwin van de Looi viel aan als het mogelijk was en stichtte zo nu en dan gevaar voor het doel  van doelman Sergio Rochet. Opvallend was het goede spel van linksback Dico Koppers. Hij verdedigde niet alleen goed, ook zijn diepte passes zagen er goed uit. Een daarvan leek aan de basis van een doelpunt te staan. Zijn voorzet werd tien minuten voor het rustsignaal door Erik Falkenburg tegen de paal geschoten. Op dat moment stond AZ al op een 1-0 voorsprong. Kon in de twaalfde minuut Kostas Lamprou met een fantastische reflex AZ van een voorsprong afhouden na een kopbal van Fred Friday, zeven minuten later schoot Alireza Jahanbakkhsh na onnauwkeurig uitverdedigen van de Willem II-defensie de bal achter Lamprou: 1-0.

Groot veldoverwicht

In het tweede bedrijf greep de thuisploeg het initiatief. Dat resulteerde in een kopbal en een paar schoten van voormalige Willem II-speler Stijn Wuytens. Naarmate de tweede helft vorderde kregen de Tricolores een groot veldoverwicht, zodat de formatie van John van den Brom het steeds moeilijker kreeg. Toch slaagde Willem II er niet in om het overwicht te vertalen in de gelijkmaker. De AZ-verdediging onder leiding van Ron Vlaar stond goed en gaf niets weg. Aanvallend konden ze echter geen vuist meer maken. Erik Falkenburg had geen geluk met een schot en een goede kopbal in de slotfase. Het slotakkoord was zelfs voor de thuisploeg. Darryl Lachman verslikte zich toen AZ even aandrong waardoor Levi García vrij voor Lamprou verscheen en hem verschalkte: 2-0. Daardoor was de overwinning van de Alkmaarders enigszins geflatteerd.