Bartholomew Ogbeche: van straatvoetballer tot Willem II’er

Voordat Bartholomew Ogbeche op zeer jonge leeftijd aan zijn voetbalreis door Europa begon, groeide de inmiddels 33-jarige spits op in het Nigeriaanse Ogoja. Hoe kwam hij in Europa terecht?

‘Voetbal is de eerste sport in Nigeria, wij voetbalden op straat en op school, voetbal zit in onze cultuur’ vertelt Bartholomew Ogbeche. Iedere school had een voetbalteam. Hij speelde in de ‘Black Cats of Ogoja, genoemd naar zijn geboortestad Ogoja. ‘Tijdens de schoolvakanties bestond er tussen de scholen een competitie en daar heeft een van de coaches van het nationaal team mij gescout’. 'B', zoals hij zich voorstelt, kreeg een oefenstage samen met spelers die verbonden waren aan de professionele clubs in Nigeria. 

Barca of PSG?

Tijdens een toernooi in Capetown (Zuid-Afrika) werd Ogbeche al op zeer jonge leeftijd (hij was nog geen 15 jaar oud) gescout door Barcelona en Paris Saint Germain. Hoewel hij een voorkeur had voor Barcelona kwam de talentrijke voetballer terecht bij PSG. De Spaanse wetgeving stond het niet toe dat jongens op hele jonge leeftijd zonder familie naar een profclub naar Spanje kwamen; zijn vader had een goede baan en wilde die niet opgeven. Alhoewel de omstandigheden in Parijs optimaal waren en ‘B’ de internationale school volgde was deze periode niet eenvoudig. Dagelijks telefonisch contact met zijn vader was nodig om een vroege terugkeer naar Ogoja te voorkomen. PSG was de start van een zwerftocht door Europa, voordat Ogbeche bij Willem II gecontracteerd werd.

Toekomst

De inmiddels 33-jarige Ogbeche heeft, samen met zijn vrouw en twee kinderen, in Tilburg zijn draai gevonden en voelt zich Willem II’er. De elfvoudige Nigeriaanse international spreekt prima Nederlands. Na zijn actieve carrière wil hij iets terugdoen in de voetballerij, zowel in zijn thuisland waar zijn familie woont en waar hij zoveel mogelijk contact mee heeft, als in Europa. Concrete plannen heeft Bartholomew Ogbeche nog niet, maar ‘ik heb de wijze lessen van mijn vader meer te doen dan alleen voetbal goed onthouden’. 





 

Bericht delen