Daar staat hij dan. De Speler van de Eeuw, trots en onverzettelijk op zijn sokkel voor de hoofdingang van het Koning Willem II Stadion. Een beeld van een man. Jan van Roessel geeft de stoere kerels een gezicht. ’t Rood-wit en blauw onzer vad’ren in brons gegoten.
Heerenveen heeft Abe, ADO Den Haag doet het met Aad, Feyenoord eert Coentje en FC Twente zweert bij Epi. Het werd dus hoog tijd dat Willem II zijn eigen local hero op een sokkel hees. Een tastbaar eerbetoon als dank voor bewezen diensten. Als Willem II-fan kun je letterlijk en figuurlijk niet meer om Jan van Roessel heen. Onvervaard kijkt hij de wijde wereld in, weer en wind trotserend. Stoere vent, welbekend.
Eigenlijk heeft Nederland weinig op met zijn voetbalhelden. Ooit werd de Stichting Standbeeld Johan Cruijff in het leven geroepen. Sympathisanten doneerden geld op het speciale bankrekeningnummer 14.14.14.111, maar de stichting kreeg de financiering niet rond. In het buitenland gaat dat wel anders. Van Cristiano Ronaldo verschijnt zowat elke week een nieuwe sculptuur of een afzichtelijk borstbeeld. Vooral op Madeira waar het halve eiland naar CR7 is vernoemd. Zijn megalomane collega Mario Balotelli maakt het nog bonter. De excentrieke Italiaan bestelde gewoon zelf een bronzen evenbeeld bij een kunstenaar in Brescia. Natuurlijk in zijn bekende bodybuilderspose.
In het calvinistische Nederland mag het eerbetoon aan Jan van Roessel gerust een kunststukje worden genoemd. Al met al duurde het vijf lange jaren om de benodigde middelen te vergaren. Een standbeeld van een clubicoon is niet uniek. Wel bijzonder is dat juist supporters de oprichting van Bronzen Jan mogelijk hebben gemaakt. Door te doneren, door een jubileumshirt te kopen of door mee te doen aan een loterij. Supporters uit alle geledingen van de club sloegen de handen ineen om het beeldhouwwerk tot stand te brengen. Daar mogen we met zijn allen trots op zijn.
Nu het standbeeld er eindelijk staat, kan Jan van Roessel in de World Football Statue Database opgenomen. Ruim twintig Nederlanders gingen hem voor. Van de onbekende Limburger Pierre Massy tot Groninger Tonny van Leeuwen. De meeste beelden zijn te vinden op de KNVB Campus in Zeist waar in 2000 het Elftal van de Eeuw in brons tot stand kwam. Zonder onze Jan is de wereldwijde voetbalstandbeeldendatabase niet compleet. Met een druk op de knop kan het geregeld zijn. Dat hoeft echt geen vijf jaar te duren.
Cor Siertol
Bericht delen