Column: Het ABBA strafschoppensysteem

Wie ABBA zegt denkt in de eerste plaats aan de Zweedse popgroep die in 1974 het Eurovisie Songfestival won en daarna de ene hit na de andere scoorde. Wie de voetballerij volgt weet dat ABBA sinds kort ook staat voor de volgorde waarin een strafschoppenserie genomen kan worden. 



In Engeland wordt in het bekertoernooi geëxperimenteerd met de methode die is afgekeken van de tiebreak in de tennissport. Ook Nederland maakte vorige week volkomen onverwacht kennis met dit nieuwtje. Bij de bekerwedstrijd Lisse - Hoek liet scheidsrechter Nagtegaal de beslissende penaltyserie nemen volgens het ABBA-systeem.  

Beslissingen van scheidsrechters liggen toch al onder een vergrootglas, maar het moet niet gekker worden.  Zomaar afwijken van de in Nederland geldende spelregels. Zien we binnenkort een scheidsrechter die de strafcorner invoert? Tellen met het hoofd gescoorde goals voortaan dubbel? Hoe kon dit in godsnaam gebeuren? Kwam de scheids van dienst net terug uit Engeland? Hebben we te maken met een grote fan van Agnetha, Björn, Benny en Annifrid? Was er sprake van een black-out of wilde hij gewoon de voorpagina van de krant halen? Waarom grepen zijn assistenten of de vierde official niet in? Vraagtekens, vraagtekens! 

De spelregelkennis van voetballers, supporters en journalisten wil nog wel eens te wensen over laten.  Maar van een scheidsrechter op dit niveau mag je toch beter verwachten.  Naar verluidt heeft scheids Nagtegaal inmiddels overschrijving aangevraagd naar de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. En nu maar hopen dat hij daar geen wedstrijden van twee keer vijfenveertig minuten laat spelen en drie wissels toestaat. 

Bierland  

Bericht delen