Column: stadswandeling

Aanstaande zaterdag organiseert Stichting KingZine weer de Willem II Bierstrasse. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht kunnen Willem II-supporters in de Stadhuisstraat genieten van Bier, Bratwurst en muziek. Ze worden daarbij omringd door Willem II-historie. Want in de Stadhuisstraat zijn we dichtbij de ontstaansgeschiedenis van onze club. Voordat we aan het bier gaan, tijd voor een stadswandeling. Loopt u even mee? 

We beginnen onze wandeling op het Willemsplein bij de stadsfontein. Waar tegenwoordig die foeilelijke betonnen kolos staat, overleed in 1849 de man waar onze club naar vernoemd is. Een bronzen plaquette naast de trap richting de Bisschop Zwijsenstraat herinnert daaraan. Kort voor zijn dood bezocht Koning Willem II een werf in Rotterdam ‘alwaar hij het ongeluk had eenen val te doen, van eene hoogte van acht of tien trappen, zonder dat Zijne Majesteit echter eenige pijn daarvan scheen te gevoelen’, aldus het officiële verslag van de geneesheren.



Het verhaal gaat dat Willem met zijn voet verstrikt raakte in de mantel die hij van zijn zwager Tsaar Nicolaas I van Rusland cadeau had gekregen. Hoe het ook zij, Willem verbeet de pijn als een Stoere Kerel en wilde maar één ding: naar Tilburg, de stad waar hij vrij ademde en zich gelukkig voelde. Vier dagen na het ongeval, op 17 maart 1849, blies hij zijn laatste adem uit. In zijn bescheiden, tijdelijke woning tegenover zijn in aanbouw zijnde paleis, het huidige Paleis-Raadhuis.      

Onze stadswandeling gaat verder op het terras bij Stadscafé Meesters. Een paar meter daar vandaan, waar nu het Willemsplein begint, was ooit café-restaurant Marinus. Rond 1900 nog een belangrijke sociale ontmoetingsplek in Tilburg, in de jaren zestig ten onder gegaan aan de allesvernietigende sloophamer. Daar, in de bovenzaal bij Jan Marinus, kwamen op zondag 12 augustus 1896 twaalf mannen bijeen. Onder leiding van de 19-jarige Gerard de Ruiter richtten zij Footballclub Tilburgia op.



Bij de eerste wedstrijden van de nieuwe voetbalclub deed Café Marinus dienst als clublokaal om tegenstanders te verwelkomen. Met enige verbeeldingskracht kan die lege plek bij de ingang van de Stadhuisstraat daarom als historische grond worden beschouwd.  

We lopen verder door de Stadhuisstraat en laten het bier nog even staan. Aan het einde van de straat, tegenover de ingang van de Heikese kerk, stond namelijk eens Hotel de Gouden Zwaan. Ter hoogte van het pand van Perrysport werd op 14 januari 1898 tijdens een bestuursvergadering besloten om, na anderhalf jaar als ‘Tilburgia’ te hebben gespeeld, voortaan als ‘Willem II’ door te gaan.



Dat is zo gebleven tot op de dag van vandaag. Hiermee eindigt deze Willem II-paasvertelling over de plekken waar Willem II stierf, weer werd opgericht en zijn naam kreeg. Terug naar de Bierstrasse in de Stadhuisstraat. Viel Spaß, prettige wedstrijd en vrolijk Pasen!               

                      

Ross

 

Bericht delen