Maar liefst 425 culinaire liefhebbers meldden zich aan voor de Dare Wines Wijn- en Smaakproeverij om hun smaakpapillen door 16 restaurateurs te laten verwennen. In een skybox presenteerden de chefs een heerlijk gerecht, met een bijpassende wijn verzorgd door Dare Wines.
Algemeen directeur Merijn Goris gaf in het Grand Café het startsein voor deze culinaire avond, die al meer dan 20 jaar op de kalender staat en ook dit jaar weer binnen no-time vol zat. De sponsoren werden verdeeld over 16 groepen en liepen gedurende de avond acht rondes van elk 20 à 25 minuten. In iedere skybox ontmoetten zij niet alleen de restaurateurs, maar ook leden van de selectie.

Vakkundige jury
De gerechten werden beoordeeld door een vierkoppige jury: Pim de Laat (eigenaar Cake 5 Exclusive Cakes en BABS), Paul Kappé (chef en eigenaar Restaurant Monarh), hoofdcoach Peter Maes en Ilse Driessen, beheerder van het spelershome. De twee chef-koks kondigden vooraf aan te letten op creativiteit, presentatie en smaak. De oefenmeester van de Tricolores, die zichzelf een echte Bourgondiër noemde, zocht vooral naar een verrassend gerecht. Ilse liet zich inspireren, maar gaf aan dat de geserveerde gerechten niet op de menukaart voor de spelers zouden komen.

Nieuwkomers
Dit jaar verwelkomde het event vijf nieuwkomers: Peerkes Hoeve, De Leyhoeve, Villa 1855, Sligro en Pizzabar Bloem. Arjan Vermeulen van Peerkes Hoeve noemde het een supergezellig event, iets wat zijn collega Marlous van Schijndel van De Leyhoeve volledig beaamde. Haar bedrijf wilde vooral de naamsbekendheid vergroten en benadrukte dat hun restaurant ook toegankelijk is voor niet-bewoners. Om een goede indruk te maken, transformeerde Arjan Vermeulen een van de klassiekers van Peerkes Hoeve van een warm hoofdgerecht naar een koud voorgerecht, een keuze die in de smaak viel bij het publiek.
De week niet beter beginnen
Een van de enthousiaste gasten was Lars Tubben van GOM, die het event al maanden met rood in zijn agenda had omcirkeld. Hij had namelijk vernomen dat je dit evenement niet mag missen en daar had hij nog geen seconde spijt van. ‘Je kunt de week niet beter beginnen’, vond Peter Frijters, al jaren een vaste gast van de Wijn- en Smaakproeverij. Hij noemde het event perfect om te netwerken, nieuwe mensen te ontmoeten en vooral te genieten van de gezelligheid.
Enthousiasme voert de boventoon
Ook andere nieuwkomers waren enthousiast. Lotte Willems, accountmanager van Villa 1855, wilde haar bedrijf presenteren. Kersverse leverancier Sligro deelde die energie. Vestigingsdirecteur Mark de Jong stelde speciaal voor deze gelegenheid een gerecht samen. ‘Je moet de gasten wel entertainen met een mooi gerecht’, vond hij. Dat dacht ook Carmelo Nicolosi van Pizzabar Bloem, die een speciale pizza serveerde.

Grand dessert
Na acht rondes was de avond nog niet voorbij. Een overheerlijk dessert wachtte de gasten op: panna cotta van advocaat, chocolademousse, appeltaart en Schrobbelèr-siroop. Ondertussen werd de winnaar van de Montblanc-pennenset, beschikbaar gesteld door GASSAN, bekendgemaakt. De gelukkige winnaar was Anke de Kok.

Uitslag
De jury maakte vervolgens de winnaars bekend. Paul Kappé van Monarh prees alle restaurateurs en besloot door het hoge niveau geen top drie, maar een top vier uit te roepen. Mozes Eetkaffee uit Goirle werd de winnaar, gevolgd door nieuwkomer Peerkes Hoeve, Wijnstra Catering en De Houtloods.
Niet verwacht, toch gewonnen
Chef-kok Dennis Blaakenburg van Mozes Eetkaffee reageerde verrast. ‘We hadden een goed en lekker gerecht, maar ik had nooit verwacht dat we zouden winnen’, gaf hij toe. Het winnende gerecht was speciaal voor deze avond ontwikkeld, maar krijgt binnenkort een plek op de lentekaart. ‘Mozes Eetkaffee zit inmiddels bijna 16 jaar op De Hovel in Goirle. Met creatieve koks blijven we de uitdaging opzoeken. We komen volgend jaar zeker terug!’
Slotwoord
Organisator Michael Daals van Dare Wines kijkt tevreden terug op een geslaagde editie. ‘Het niveau wordt ieder jaar hoger. De bezoekers tonen oprechte interesse en waarderen de ervaring. Dat maakt alle voorbereiding meer dan de moeite waard.’ Hij sloot af met een optimistische boodschap: ‘Op naar volgend jaar!’
Restaurateurs | Gerecht |
Auberge de Moerse Hoeve | Panna cotta advocaat | chocolade mousse | apple pie | schrobbeler siroop |
Bloem Pizzabar | Fiore di manzo e limone (fiordilatte, gemengde salade, rundtartaar, citroenmayonaise, zwarte sesam, citroenschil, basilicum) |
De Druiventros | Bloedworst | coquille| bacon | appelschuim | calvados saus |
De Houtloods | Comice peer gegaard in Caol Ila met pastinaak en miso creme en een beurre blanc van Tomasu |
De Leyhoeve | Kalfswang | nduja | feta | gerookte paprika | beukenzwam |
La Nouvelle Auberge | Broccoli |Ajoblanco | daslook | amandel |
Mozes Eetkaffee | Koreaanse steak tartaar | gochujang | lente ui | gember | sesam | gedroogde eidooier | mousse van gember | sereh |
Peerkes Hoeve | Rouleau van in Cognac en Rode port gemarineerde eendenleverpaté op rondje van gekarameliseerde appel met hazelnoot & gel van honing Calvados |
Restaurant Kok Verhoeven | Krabsalade met compote van avocado, schuim van aardappel, krokant van aardappel |
Restaurant Stad Parijs | Medaillon van gevogelte, crumble van kaantjes, met een saus van hazelnoot, tomaat en knoflook |
Sligro | Shortrib van angusbeef met aardappelgratin en roquefort |
Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg (Oakroom) | Tataki van Schotse zalmfilet geserveerd met Salsa Verde, edamame boontjes en wakame |
Van Geloven | Borrelmaatjes kaas |
Villa 1855 | Ceviche I Koolrabi | witte druif | cottage cheese | tijgermelk | venkel | koriander |
Villa Vredelust | Wilde zeebaars | graved lax | Dille | Karnemelk | Mierikswortel (vinaigrette op basis van karnemelk en dille) |
Visspecialiteiten en Traiteurzaak Bram van Oursouw en Dare Wines | Sushibol |
Wijnstra Catering | Varkenswang | knol | hazelnoot | wonton | beurre noisette |
Zuivelhoeve | Selectie van 5 klassieke Franse kazen |
Bericht delen