Met maar liefst 425 sponsoren was de Dare Wines Wijn- en Smaakproeverij ook dit jaar weer een uitstekend bezocht sponsorevent. De deelnemende horeca-ondernemingen zorgden zoals ieder jaar weer voor een smaakbeleving van de bovenste plank.
Algemeen directeur Martin van Geel en Michael Daals van Dare Wines verwelkomden de aanwezigen iets na de klok van half zes, waarna het startsignaal voor deze culinaire avond werd gegeven. De sponsoren werden in vijftien groepen verdeeld en vanaf hun startpunt verbleven ze zo’n 20 tot 25 minuten bij een restaurateur. Zij presenteerden zich met een lekker gerecht en daarbij werd een passende wijn van Dare Wines geserveerd. Opvallend detail was dat er dit jaar veel vis op de menukaart stond, maar ook vegetarische en zelfs veganistische gerechten. De restaurateurs kregen hulp van de spelers van Willem II die de gerechten uitserveerden en de gasten voorzagen van een drankje.
Voorbereiding
De ‘titelverdediger’ van afgelopen jaar, Stad Parijs, hoopte op een evenaring van het succes van afgelopen jaar. Eigenaar Tim de Kort had zijn personeel ideeën laten aanreiken en daaruit was de uiteindelijke keuze gemaakt.
De eigenaren van Cake5 Exclusive Cakes & Macarons hadden zichzelf uitgedaagd om, op basis van de wijn, hun macaron en tartelette speciaal af te stemmen. Wekenlang waren ze er mee bezig geweest en het eindresultaat is aan de hand van vijf recepturen na een blinde proeverij, als beste uit de bus gekomen, verklapte Claudia, een van de eigenaren.
Goede sfeer
Andere restaurateurs presenteerden één van de toppers van hun menukaart, of hadden een stukje show-cooking bedacht. Chef-kok, Michael van de Walle van restaurant Kok Verhoeven, was in zijn nopjes, want waar hij normaal achter de muren van de keuken zit, had hij nu contact met de mensen. Ook de sponsoren hadden het reuze naar hun zin.
Vader en zoon Naaijkens constateerden dat het evenement ieder jaar weer groter wordt, maar het blijft reuze-gezellig. Box 17, het spelershome van Willem II ging, zoals ze zelf zeiden niet voor de prijs van het beste gerecht, maar wel voor die van de gezelligste sfeer. Met Henry van Amelsfort en materiaalman Paul Coehorst achter de bar en Ilse Driessen als een van de serveersters van de geheime soep van Henry, ging het dak er onder de klanken van een live-zanger vanaf.
Winnaar
Nadat er acht rondes waren gelopen was er voor iedereen een overheerlijk dessert. Tijdens de aansluitende borrel maakte de jury bestaande uit Robèrt van Beckhoven, Meester Boulanger & Meester Patissier en Jeremy Bokila de winnaar van het beste gerecht van de avond bekend. Zij hadden alle gerechten geproefd en beoordeeld. Vooraf gaf Robèrt al aan dat hij op originaliteit ging letten, of de gerechten goed bij elkaar pasten zonder allerlei gekkigheid, de gebruikte technieken, presentatie, maar vooral de smaak. Op basis van hun oordeel werd restaurant La Nouvelle Auberge tot winnaar uitgeroepen. Het winnende gerecht was een veganistisch gerecht en bestond uit een knolselderij, gefermenteerde amandel, paddenstoelen en gepofte graantjes. De winnaar van afgelopen jaar, Stad Parijs, eindigde op de tweede plaats en Kok Verhoeven moest met een derde plaats genoegen nemen.
Plantaardige gerechten
Chef-kok Ralph Blaakenburg van La Nouvelle Auberge gaf in een eerste reactie aan dat hij superblij met de uitkomst was. ‘Vooraf stond al vast dat we een veganistisch gerecht gingen presenteren, om de mensen te laten ervaren dat veganistisch eten gewoon lekker is. We zullen in de toekomst veel meer met plantaardige gerechten moeten gaan koken’.
Daarna werd er onder het genot van een drankje nog lang nagepraat over dit zeer geslaagde evenement, waarvan iedereen reikhalzend alweer uitkijkt naar de volgende editie.
Bericht delen