Dare Wines Wijn- en Smaakproeverij 2024, in één woord: genieten!
Auteur
Enrico van den Elshout
Fotografie door
Toin Damen & Geert van Erven

Maandagavond was het weer zover, het jaarlijkse culinaire feest voor sponsoren. Maar liefst 450 gasten werden vanaf 17.00 uur verwelkomd voor alweer de tiende editie met Dare Wines van dit schitterende event. Na een kort welkomstwoord van algemeen directeur Martin van Geel gingen de sponsoren in 17 groepen uiteen om zich op culinair gebied te laten verrassen door de deelnemende restaurateurs. Zij presenteerden zich met een lekker gerecht (vlees, gevogelte, vis of vegetarisch) en bij ieder gerecht werd een bijpassende wijn geserveerd. Gedurende de avond werden er acht rondes van ieder 20 tot 25 minuten gelopen.
 

Afbeelding
Bokila

Smaak belangrijk 
De gerechten werden dit jaar beoordeeld door een jury bestaande uit Robèrt van Beckhoven (Meester Boulanger, Meester Patissier en bekend van het TV-programma Heel Holland Bakt), Malou Hagenaars (sterrenrestaurant Alma uit Oisterwijk en winnares van een Sommelier award) en verdediger Raffael Behounek. Ze gingen vanavond vooral op de smaak van het gerecht letten, vertelden ze vooraf.

Afbeelding
Wijn en smaak
De jury

Verrassends 
De winnaar van afgelopen jaar, La Nouvelle Auberge, had dit jaar een plant-basedgerecht gekozen: een paté van noten en paddenstoelen met gepekelde peer. 'Eén van onze collega dacht dat het ganzenlever was', vertelde chef-kok Ralph Blaakenburg. 'We proberen ieder jaar wat verrassends aan te bieden en ons doel is om een groene Michelin-ster voor duurzaamheid te behalen.' Of ze dit jaar weer met de winst aan de haal gaan verwachtte Ralph niet, andere bedrijven verdienen ook een podium.

Ludiek
Als ludieke tegenhanger van het hele culinaire gebeuren was er in box 17, namens Willem II met spits Jeredy Hilterman en persvoorlichter Sonny van den Bosch, een heuse Surinaamse box. Zij namen eenmalig het stokje over van Henry van Amelsfort en Paul Coehorst. Naast een hoop gezelligheid presteerden zij ook een Surinaamse Bara, een Hindoestaanse snack met een tropisch drankje erbij.

Nieuwkomers
Naast een aantal bekende restaurateurs waren er dit jaar ook enkele nieuwkomers, waaronder Villa Vredelust. Zij presenteerden een rouleaux van hoender met zoetzure bloemkool, hazelnoot en piccalilly. Maarten Saakes (eigenaar) vertelde dat ze vooral aan hun naamsbekendheid willen werken, waarbij ze zich voor het eerst buiten hun bedrijf aan het publiek tonen. 'Het gepresenteerde gerecht is een mooie afspiegeling van het bedrijfsniveau, we hopen de mensen te enthousiasmeren.'

Een andere nieuwkomer is Renzo uit Goirle. Annemarie Paulusse, eigenaresse, runt de zaak nu zo’n anderhalf jaar en ziet het event als een ideale mogelijkheid om nieuwe klanten aan zich te binden. Het gerecht wat ze vanavond presenteerden is binnenkort op de menukaart terug te vinden en ze kreeg al heel veel positieve reacties.

Afbeelding
Wijn en smaak
Gerecht van Cake 5 Exclusive Cakes

Tricolores dessert
Pim de Laat van Cake 5 Exclusive Cakes had een speciaal Tricolores dessert samengesteld: Sweet Surprise. Een aardbeiencrème met witte chocolade, rood fruit en blauwe bessen. Ze waren lang met de voorbereiding bezig geweest om de juiste verhoudingen in combinatie met de dessertwijn te bepalen.

Toetje
Nadat er acht rondes waren gelopen, werden de sponsoren op een heerlijk dessert, advocaatroom met hangop en chocolade, door Auberge De Moerse Hoeve getrakteerd. Daarna waren de meeste buikjes wel gevuld en was het tijd voor de bekendmaking van de winnaar van een Montblanc set aangeboden door GASSAN Daimonds, bestaande uit een notebook en pen. De heer Chris Werkhoven ging met deze mooie prijs aan de haal.

Winnaar 
Vervolgens maakte Robèrt van Beckhoven namens de jury de drie beste restaurateurs van de avond bekend. De winnaar van afgelopen jaar, La Nouvelle Auberge, moest dit jaar genoegen nemen met een derde plaats. Het verschil met de nummer twee, net als vorig jaar Stad Parijs, was minimaal. De prijs voor de restaurateur met het beste gerecht ging dit jaar naar Kok Verhoeven. Hun combinatie van ravioli van paddenstoel, truffelsaus en coquille St.Jacques met een heerlijke Chardonnay Réserve was briljant. Eigenaar Hans Verhoeven was dolblij en zag het als een waardering voor zijn hele team.

Alle restaurateurs, sponsoren en organisatoren kijken terug op een zeer geslaagde editie en kunnen niet wachten tot volgend jaar.

Afbeelding
Sponsorbalk W&S

Bericht delen