De aftrap in Eindhoven
Auteur
Jos Derksen
Fotografie door
Geert van Erven

Op zondag 13 augustus om 12.15 uur is voor Willem II de aftrap van het seizoen 2023-2024 in en tegen FC Eindhoven. Het is de start van het tweede jaar in de Keuken Kampioen Divisie. Ook dit seizoen staat voor de Tricolores in het teken van de ambitie om terug te keren naar de Eredivisie.

Een goede bekende
Vorig seizoen stond de uitwedstrijd tegen FCE in de tweede speelronde op 12 augustus 2022 geprogrammeerd. De verwachtingen voor die uitwedstrijd waren hoog. Groot was de teleurstelling dat FC Eindhoven in de laatste minuut de 2-1 winst pakte. Voor Eindhoven scoorden Evan Rottier en Pjotr Kestens, de tegengoal van Willem II was van Daniel Crowley. Zeven weken later was er voor de KNVB Beker een herkansing, maar ook nu moesten de Tilburgers de overwinning aan de thuisploeg laten. Dankzij een goal van Ozan Kökçü werd het 1-0 en was het bekertoernooi voorbij.

Afbeelding
Jesse Bosch
Jesse Bosch tijdens FC Eindhoven - Willem II

In de thuiswedstrijd op 6 februari 2023 maakten de Tilburgers veel goed. Het was de fase waarin Willem II in een mooie flow zat. Het werd 3-0 met doelpunten van Jizz Hornkamp, Dani Mathieu en Jeremy Bokila. De laatste ontmoeting met de Blauwwitten was in de voorbereidingsperiode van dit seizoen. Op 15 juli werd in Loon op Zand dankzij doelpunten van Amine Lachkar, Thijs Oosting, Joeri Schroijen en Ringo Meerveld gewonnen met 4-0. 

Lessen van seizoen 2022-2023
Beide clubs plaatsten zich voor de play-offs. Willem II werd door VVV-Venlo uitgeschakeld en de Blauwwitten door Almere City. Voor de Eindhovenaren was het de tweede uitschakeling in twee seizoenen. In 2022 was in de halve finale ADO Den Haag te sterk. De ervaringen van beide clubs leren dat promotie het best bereikt wordt door te eindigen op een van de bovenste twee plaatsen in de competitie. Dat betekent dat je de hele reeks van 38 wedstrijden moet zien als een finale!

Tilburgse ervaring bij FC Eindhoven
Aan het eind van 2022-2023 nam Rob Penders afscheid als trainer van FC Eindhoven. Hij vervolgt zijn carrière als assistent-trainer bij FC Utrecht. Zijn opvolger is Willem Weijs, die vanuit het Vlaamse Lommel naar Eindhoven verhuist. Weijs is voor Willem II geen onbekende; hij was in het seizoen 2020-2021 hoofdtrainer van het team O21. Bastiaan Riemersma is vanaf deze zomer de assistent-trainer van Weijs. Riemersma was gedurende vijf seizoenen hoofd van de jeugdopleiding van Willem II. 

Ook op het veld is er Tilburgse ervaring bij de Blauwwitten dankzij de verdedigers Jasper Dahlhaus en Justin Ogenia. Vanaf de zomer sluit ook doelman Jorn Brondeel zich aan bij de FCE. Van 2020 tot 2022 stond hij onder contract bij Willem II en stond 13 wedstrijden in de basis.

Actief op de transfermarkt
Het is FC Eindhoven gelukt om een aantal sterkhouders van het vorige seizoen te behouden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Evan Rottier, Mawouna Amevor en Ozan Kökçü en Collin Seedorf. De club was ook actief op de transfermarkt, naast keeper Brondeel, haalde de Eindhovenaren nog een aantal spelers. De belangrijkste aanwinst is de terugkeer van linksbuiten Joey Sleegers. Hij is geen onbekende voor de club en stond al twee keer eerder onder contract. Na een teleurstellend seizoen in de Emiraten en bij ADO Den Haag tekende hij een contract bij FCE. In het seizoen 2021-2022 was hij goed voor 28 doelpunten. Voor de verdere versterking van de aanval komt David Garden van Jong Sparta over. De verdediging en het middenveld werden versterkt door Farouq Limouri (Sparta), Maarten Swerts (Jong Genk) en Sven Simons (Jong PSV).

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Blank en is te volgen via ESPN 1 en Willem II Radio.
 

Bericht delen