De draad weer oppakken in Eindhoven
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Geert van Erven

Tegen Jong Ajax slaagde Willem II er niet in om drie punten bij te schrijven. Dat betekende dat de voorsprong op nummer twee Roda JC niet werd uitgebouwd. Sterker nog: de Limburgers naderden de Tricolores tot op zes punten. Daardoor telt vanavond alleen het resultaat op De Herdgang, waar de ploeg van Peter Maes het opneemt tegen Jong PSV.

30 januari 2023, de dag van Jong PSV – Willem II met een einduitslag van 3-2. De Tricolores staan op dat moment zevende met drieëndertig punten uit tweeëntwintig wedstrijden. Het verschil met koploper PEC Zwolle en runner-up Heracles Almelo? Twintig en veertien punten. Keiharde cijfers voor Willem II, dat directe promotie dan zo goed als zeker kan vergeten. Nu, 364 dagen later, liggen de kaarten héél anders op tafel. De Tilburgers zijn de trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie met negenenveertig punten.

Laagvlieger
Om de hoop op een terugkeer naar het hoogste voetbalniveau van Nederland springlevend te houden, moet de draad weer worden opgepakt na het puntverlies tegen Jong Ajax. En daar lijkt Jong PSV op papier de ideale tegenstander voor te zijn. Het team van trainer Will Boessen is met de zestiende plaats een laagvlieger in de Eerste Divisie. Er werd pas vijf keer gewonnen en bovendien al elf keer verloren. Dat leverde een puntentotaal van twintig op. Tóch moet Willem II waken voor onderschatting. Want ondanks de lage klassering kan Jong PSV verrassend uit de hoek komen. Zo boekte het bijvoorbeeld knappe uitoverwinningen op SC Cambuur (3-4) en FC Dordrecht (1-4). De overwinning op Dordrecht dateert van 10 november 2023. En dat was ook meteen de laatste keer dat Jong PSV een overwinning boekte in de Keuken Kampioen Divisie. Daarna volgden vijf nederlagen en vier gelijke spelen
 

Tilburgse zege betekent primeur
Áls Willem II vanavond wint van de Eindhovense beloften, dan heeft het een primeur te pakken. Willem II wist namelijk tot op heden nog nooit een uitwedstrijd bij Jong PSV winnend af te sluiten. Vorig seizoen werd het dus 3-2 en de keer daarvoor, in februari 2014, eindigde het treffen in 2-2. Beide keren kreeg Willem II in de slotfase het deksel op de neus. Vorig seizoen dompelde Isaac Babadi de Tricolores in de 93e minuut in rouw, terwijl tien jaar geleden Alex Schalk voor beul speelde. Gelukkig weet Willem II wél wat het is om te winnen van Jong PSV, dat eerder dit seizoen in Tilburg met 3-0 werd verslagen. De nu nog geblesseerde Thijs Oosting had met twee treffers een belangrijk aandeel in die overwinning. 

Topscorer kwijtgeraakt
Vanavond hoeft Willem II in ieder geval niet te vrezen voor de scoringsdrift van Jason van Duiven. De spits is met zes doelpunten in veertien wedstrijden nog altijd clubtopscoorder van Jong PSV, maar trekt het rood-witte tricot dit seizoen niet meer aan. Hij stapte tijdens de winterse transferperiode op huurbasis over naar Almere City FC, de nummer dertien van de Eredivisie. De opvolger van Van Duiven lijkt in de persoon van Jesper Uneken al klaar te staan. De 19-jarige aanvaller vond al vijf keer het net. Naast het scherpe vizier van Uneken is er meer waar Willem II rekening mee dient te houden. Wat te denken van de vijf assists die middenvelder Mylian Jimenez al verzorgde? Of het vele talent wat Babadi en Mohamed Nassoh met zich meebrengen? Nee, Willem II zal vanaf de eerste minuut messcherp moeten zijn om de drie punten mee naar Tilburg te kunnen nemen. Het wordt bij het volbrengen van die missie gesteund door honderdvijftig meereizende Willem II’ers. 

De in Tilburg achtergebleven supporters kunnen de wedstrijd – die om 20.00 uur begint – live volgen via ESPN 1, Willem II Radio op Juke en het Matchcenter op de website. 

Bericht delen