Doelpuntlegende Dušan Ćosić

Zeg Jan van Grinsven en je denkt onmiddellijk aan dat doelpunt van 8 september 1985, toen de lange doelman van FC Den Bosch in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Roda JC scoorde. Edward Linskens? Zijn rollertje in het Bernabéu stadion, Real Madrid - PSV op 6 april 1988. Aan sommige voetballers kleeft voor de rest van hun leven één enkel doelpunt. Ook bij Willem II kom je ze tegen. 

Om vereenzelvigd te worden met dat ene doelpunt is het zaak dat je er niet te veel maakt. Zo was de 1-2 van Fran Sol tegen Ajax in 2017 weliswaar legendarisch, de Spaanse spits heeft er te veel op zijn naam staan om er slechts aan ééntje herinnerd te blijven. Wat dat betreft maakt Kostas Tsimikas meer kans om met zijn zijwaartse omhaal tegen FC Utrecht van 31 maart 2018 op het netvlies te blijven staan.



Wie zeker op het lijstje van ‘doelpuntlegendes’ staat is Mark Schenning, die in 1999 in de Champions League tegen Sparta Praag de 3-1 uit een vrije trap de kruising in joeg. En ook de Belg Jens Podevijn hoort in het rijtje thuis. Zijn naam zal in één adem genoemd blijven worden met de 2-0 in de play-off tegen FC Den Bosch op 20 mei 2012. En wat te denken van Robert Braber? Voor altijd de maker van de winnende 2-1 tegen NAC Breda op 19 september 2014.



Mijn eigen favoriete doelpuntlegende is Dušan Ćosić. Met name de wat oudere supporters zullen bij het horen van zijn naam onmiddellijk terugdenken aan de nacompetitie van 1979. Dat bleek ook vorige week tijdens de vrijwilligersbarbecue van Willem II, toen de sympathieke Joegoslaaf weer eens ter sprake kwam. Met een van zijn spaarzame doelpunten in Tilburgse dienst schoot Ćosić de 3-0 binnen in het beslissende duel tegen Telstar. Na twaalf jaren in de eerste divisie promoveerden de Tricolores op basis van doelsaldo. Dušan Ćosić speelde van 1977 tot en met 1981 voor Willem II en keerde daarna terug naar zijn vaderland.



Na zijn voetbalcarrière dook hij weer op in Nederland. Oud-voetbalcollega Wil Swaans vertelde aan de barbecue dat Dušan een paar jaar geleden nog te bewonderen was in een Joegoslavisch restaurant in Rotterdam. Volgens Frank de Brouwer, die eveneens met Dušan samen speelde, was hij echter een tijdje pizzabakker geweest in Sleeswijk. Om daarna weer met de noorderzon te vertrekken naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. Waar hij tegenwoordig verblijft, wist niemand. En dat maakt ook eigenlijk niet uit. Want of hij nou restauranthouder is in Rotterdam, pizzabakker in Sleeswijk of nomaad in Boekarest, Dušan Ćosić zal voor altijd herinnerd blijven als de maker van die historische derde treffer tegen Telstar op 27 juni 1979!            

  

Ross (was tot 2018 Willem II-columnist)

 

Bericht delen