Duur en zuur puntverlies tegen Jong AZ
Auteur
René Vermetten
Geert van Erven, Toin Damen

Op een koud en kletsnat AFAS trainingscomplex heeft Willem II een 0-2 voorsprong verspeelt. De Tricolores leidden met rust door treffers van Elton Kabangu en Jizz Hornkamp. Na rust trokken de beloften van AZ de stand gelijk, al viel de gelijkmaker uiteindelijk pas in blessuretijd: 2-2.

De wedstrijd tegen Jong AZ kende grote overeenkomsten met die van een week eerder tegen de beloften van Ajax. Ook nu nam Willem II een 2-0 voorsprong maar moest het constant waken voor gevaar van de tegenstander. Daar waar het tegen de Amsterdammers goed afliep kregen de Tricolores nu in de slotfase de deksel op de neus.

Voorsprong

Dat de talenten van AZ spelers zijn om rekening mee te houden, bewezen ook de elf jongelingen die tegen Willem II aan de aftrap stonden. Ondanks dat Jong AZ een aantal vaste basiskrachten moest missen, die reisden met AZ naar Rome voor de wedstrijd tegen Lazio, verstopten de Alkmaarders zich niet en toonden zich technisch vaardig. Het was niet voldoende om Willem II in de problemen te brengen. Bovendien scoorden de Tilburgers op cruciale momenten in de wedstrijd. Na zeven minuten schoot Kabangu via de onderkant van de lat raak: 0-1. Hornkamp benutte halverwege de eerste helft een penalty nadat hijzelf in het strafschopgebied in de mangel was genomen: 0-2. Max Svensson had de pech dat zijn inzet in het zijnet belandde.

Afbeelding
kabangu & Hornkamp

Terug in de wedstrijd

Er leek dus geen vuiltje aan de lucht omdat Jong AZ weliswaar aardig veldspel liet zien maar nauwelijks gevaarlijk werd. Dat veranderde na rust, waarbij de parallel met de wedstrijd van een week geleden opmerkelijk was. Jong AZ nam meer en meer het initiatief en scoorde vroeg in de tweede helft toen Jurre van Aken met een poeier van afstand de spanning in de wedstrijd terugbracht: 1-2. De jonge Alkmaarse ploeg bleef daarna verzorgd voetballen maar creëerde geen echt grote kansen.

Rentree Oosting

De wissels die bij Willem II in het veld kwamen konden geen verandering in het spelbeeld teweeg brengen. Al was daar wel in de 77e minuut het moment voor Thijs Oosting die na een jaar blessureleed zijn officiële rentree in de hoofdmacht maakte. Hij nam de plaats in van Hornkamp die de komende wedstrijd tegen koploper PEC Zwolle vanaf de tribune zal moeten volgen omdat hij zijn vijfde gele kaart ontving.

Afbeelding
Oosting
Oosting maakte maandagavond zijn langverwachte rentree.

Domper

Willem II had wel enkele mogelijkheden om de wedstrijd in het slot te gooien, maar een schot van Lucas Woudenberg (over), een schot van Ringo Meerveld  en een kopbal van Jeremy Bokila (beide in de handen van de keeper) en schot van Dani Mathieu (rakelings naast) hadden allen niet het gewenste resultaat. Daardoor bleef het spannend tot de laatste minuten waarin het mis ging voor Willem II. Invaller Jayden Addai gaf in blessuretijd met een schot van afstand Kostas Lamprou het nakijken waardoor Willem II met een schamel puntje huiswaarts keerde en daardoor terug te vinden is op de vijfde plaats op de ranglijst.