Eerste topper én test in Groningen
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Toin Damen

Na het gelijke spel bij FC Eindhoven en de overwinning op FC Dordrecht maakt Willem II zich op voor de eerste topwedstrijd van het seizoen. In het Hoge Noorden neemt de ploeg van Reinier Robbemond het vanmiddag op tegen FC Groningen, dé topfavoriet voor de titel. 

9 mei 2023. In Deventer komt er een einde aan de eredivisiewedstrijd Go Ahead Eagles – FC Groningen. Op het scorebord prijkt na negentig minuten een 1-1 eindstand. Dat is niet voldoende voor Groningen, dat drie wedstrijden voor het einde officieel is gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Een harde klap voor de Noorderlingen, die 23 jaar achter elkaar op het hoogste voetbalniveau van Nederland acteerden.

Gedoodverfde kampioen
In de Keuken Kampioen Divisie werd FC Groningen direct in de rol van promotiekandidaat geduwd. Sterker nog: de ploeg van Dick Lukkien is de gedoodverfde kampioen. Desalniettemin zal de 51-jarige oefenmeester zich terdege bewust zijn van de moordende concurrentie. Naast Willem II zullen onder andere ADO Den Haag, SC Cambuur, De Graafschap, Roda JC, NAC Breda, VVV-Venlo én FC Emmen absoluut een gooi willen doen naar promotie. Laatstgenoemde club is de voormalig werkgever van Lukkien, die weet wat het is om binnen een jaar terug te keren naar de eredivisie. Hij kroonde zich met Emmen tot kampioen van de Eerste Divisie in het seizoen 2021/22. 

Afbeelding
GROWIL

Lukkien zou dat kunstje maar wat graag willen herhalen met FC Groningen, dat zich op diverse fronten versterkten. Zo haalden de groen-witten met Kevin van Veen een ware goalgetter in huis. Van Veen kwam over van het Schotse Motherwell FC, waarvoor hij vorig seizoen maar liefst 25 keer doel trof. Naast Van Veen keerde in de persoon van Leandro Bacuna (Watford FC) een oude bekende terug bij Groningen. De middenvelder doorliep de gehele jeugdopleiding van de Trots van het Noorden en speelde 126 duels in de hoofdmacht. 

Grillen van de Keuken Kampioen Divisie
Na hun avonturen in de Championship en de Scottish Premiership krijgen Bacuna en Van Veen nu te maken met de grillen van de Keuken Kampioen Divisie. Een bijzondere competitie waarin iedereen van elkaar kan winnen. Dat ervoer het tweetal aan den lijve in De Galgenwaard, waar FC Groningen in het tweede competitieduel het onderspit moest delven tegen Jong FC Utrecht (1-0). Zodoende is het eerste puntverlies al een feit. Daardoor blijft Groningen steken op drie punten, die het vergaarde met de 4-1 zege op Jong Ajax in het eerste duel. 
Willem II deed het met vier punten uit twee wedstrijden nét wat beter. De Tricolores moesten in hun eerste duel de punten delen met FC Eindhoven (1-1), waarna ze vervolgens FC Dordrecht in Tilburg met 2-0 over de knie legden. Met name in de tweede helft liet Willem II bij vlagen goed voetbal zien. Hoe anders was dat in Utrecht, waar Groningen een zeer matige indruk maakte en bovendien bar weinig kansen creëerde. 

Afbeelding
Crowley-Groningen
Crowley scoorde tegen FC Groningen

Negatieve reeks doorbreken 
In de eigen Euroborg zal FC Groningen zich ongetwijfeld willen revancheren voor de pijnlijke nederlaag in de Domstad. Dat moet dan dus gebeuren tegen promotieconcurrent Willem II, dat in 2018 voor het laatst won in en van Groningen. Het werd destijds 0-1 door een doelpunt van Daniel Crowley. De drie edities daarna eindigden állemaal in een overwinning voor FC Grunn. Aan Willem II de schone taak om de negatieve reeks in Groningen te doorbreken met een goed resultaat. Bij die missie kan het rekenen op de steun van ruim 550 meereizende Willem II’ers. De in Tilburg achtergebleven supporters kunnen het duel live volgen via ESPN 1, Willem II Radio op Juke en het Matchcenter op de website.

Bericht delen