En dat is drie!
Auteur
Koen van Santvoord
Fotografie door
Toin Damen, Geert van Erven

In acht dagen tijd ziet de wereld er voor Willem II ineens een heel stuk mooier uit. Na de thuiszeges op Helmond Sport en FC Eindhoven werd ook FC Dordrecht in Tilburg verslagen: 1-0. De Tricolores klimmen door de fraaie zegereeks naar de vierde plek op de ranglijst. 

De wedstrijd in het goed gevulde Koning Willem II stadion stond in het teken van Matchis, de stichting die ervoor zorgt dat patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel als mogelijk een donor krijgen. Serge Rossmeisl was één van de patiënten voor wie in het voorjaar van 2022 een stamceldonor gevonden werd om acute leukemie te bestrijden. Hij was al zijn leven lang Willem II-supporter en zat bij elke thuiswedstrijd op de tribune. Als directeur van de FBO (de belangenorganisatie voor alle profclubs) zette hij zich in voor clubs en spelers. In het begin leek de behandeling aan te slaan, maar eind oktober moest de sympathieke Willem II-er de strijd opgeven. Serge had nog één wens: Matchis helpen, om zoveel mogelijk mensen te genezen of ‘bonustijd’ te gunnen. 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="nl" dir="ltr">Voor Serge ❤<br>voor Matchis</p>&mdash; Willem II (@WillemII) <a href="https://twitter.com/WillemII/status/1623962474327470081?ref_src=twsrc%5Etfw">February 10, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

'Never change a winning team'

Dat moet Reinier Robbemond hebben gedacht: Willem II startte met dezelfde elf als tegen Helmond Sport en FC Eindhoven. Vanaf de eerste minuut maakten zijn spelers duidelijk dat er weinig te halen viel voor FC Dordrecht. Willem II was strijdbaar en zette hoog druk, de Schapenkoppen kwamen amper aan voetballen toe. Toch wist Willem II het veldoverwicht aanvankelijk niet in kansen uit te drukken. Een onsportief moment van Dordrecht-aanvaller Tidjany Touré leidde de ommekeer in. Nadat Wessel Dammers hem de bal schonk om een blessurebehandeling van een teamgenoot mogelijk te maken, ging de aanvaller er gauw met de bal vandoor. De Dordtse aanval liep met een sisser af, maar de gemoederen raakten behoorlijk verhit. Het leverde Kostas Lamprou en Erik Schouten een gele kaart op.



Smaakmakers

Daarna regende het kansen voor de Tricolores. Een schuiver van de weer sterk spelende Leeroy Owusu werd door doelman Liam Bossin uit de hoek gewerkt. Kort daarna was Ringo Meerveld dicht bij zijn eerste Tilburgse treffer, maar zijn schot van afstand werd met moeite gered. Elton Kabangu, die weer lekker aan het sleuren was, schoot de rebound binnen, maar deed dit vanuit buitenspelpositie.

Afbeelding
Meerveld

Owusu en Meerveld speelden een sterke wedstrijd. 



Ook Pol Llonch (schot naast) en Jizz Hornkamp (alleen op het doel af) kwamen niet tot scoren. Meerveld gooide er nog een fraaie solo uit, werd ogenschijnlijk gevloerd in de zestien, maar scheidsrechter Martens zag er geen strafschop in. Zo ging Willem II enigszins teleurstellend met een 0-0 stand de rust in.

Na rust was het tijd voor de Meerveld-show. De 20-jarige middenvelder ontwikkelt zich tot een ware sensatie. Hij creëerde knap twee schietkansen (beide over), maar vooral zijn solo was magistraal. De smaakmaker rukte op vanaf de middenlijn, speelde vijf tegenstanders voorbij alsof ze er niet stonden en kon alleen worden afgestopt met een overtreding. Het liedje voor hem, I just can’t get enough, is treffend gekozen. Helaas was de penalty van Hornkamp onvoldoende in de hoek: doelman Bossin redde knap met zijn vuist. 

Afbeelding
Hornkamp

Hornkamp baalt van zijn gemiste strafschop.



Met nog een halfuur op de klok kwamen Jeremy Bokila en Dani Mathieu in de ploeg voor Hornkamp en Max Svensson. Van Dordrecht had Willem II weinig te duchten, de klok was de grootste vijand. Een voorzet van Mathieu zeilde bijna het doel in, maar uitblinker Bossin hield opnieuw zijn doel schoon. Een kwartier voor tijd kreeg Willem II dan eindelijk loon naar werken. Owusu zette voor vanaf de rechterflank, waarna Kabangu de bal via de onderkant van de lat binnenkopte: 1-0! Het was het laatste wapenfeit van Kabangu, want zijn vervanger Michael de Leeuw stond al klaar om in te vallen.

 

Afbeelding
Kabangu

De uiteindelijke matchwinner, Elton Kabangu, wordt door zijn teamgenoten opgezocht.

Met negen punten uit drie wedstrijden doet Willem II uitstekende zaken. Zelfs de tweede plaats komt langzaamaan in zicht, nadat Heracles Almelo opnieuw verloor. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen de Almeloërs op het programma. Een ideale kans om de druk verder op te voeren.

Bericht delen