Eredivisierentree van formaat in De Kuip
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Geert van Erven

818 dagen geleden, op 15 mei 2022, degradeerde Willem II uit de Eredivisie. Vandaag is de dag van de Tilburgse rentree op het hoogste voetbalniveau van Nederland. Als kampioen van de Eerste Divisie reizen de Tricolores af naar De Kuip, waar het duel met Feyenoord wacht.

Het zal voor de ruim 1000 meereizende Willem II'ers even wennen zijn als de bussen straks het terrein van De Kuip oprijden. Na 38 uitwedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, veelal op vrijdagavond en onder soms barre omstandigheden, is het eindelijk weer tijd voor de Eredivisie.

Afbeelding
Doodeman

Grillige voorbereiding
Met de wedstrijd tegen Feyenoord is de rentree in de Eredivisie er eentje van formaat. De Rotterdammers prolongeerde de titel in het seizoen 2022-2023 met 82 punten uit 34 wedstrijden. Met 84 punten in 2023-2024 deden ze het vervolgens zelfs beter dan in het kampioensjaar, maar toch was het niet genoeg voor een nieuwe schaal. PSV bleek ongenaakbaar met maar liefst 92 punten en slechts één nederlaag in het hele seizoen.

De puike prestaties van Feyenoord leverde trainer Arne Slot een fraaie transfer op naar Liverpool. Aan zijn vervanger Bryan Priske, die overkwam van Sparta Praag, de schone taak om Feyenoord naar de zeventiende landstitel te loodsen. Maar de voorbereiding van de Stadionclub verliep grillig. Eerst werd er gewonnen van FC Dordrecht (0-4) en KRC Genk (3-1), terwijl daarna harde nederlagen tegen Benfica (5-0) en AS Monaco (1-3) volgden.

Johan Cruijff Schaal
Het winnen van de Johan Cruijff Schaal maakte de wisselvallige voorbereiding hoogstwaarschijnlijk helemaal goed. In het Philips Stadion toonden de Rotterdammers zich een geduchte tegenstander van landskampioen PSV, dat drie keer op achterstand kwam.

Uiteindelijk eindigde het treffen in een spectaculaire 4-4, waarna er tijdens de door Feyenoord gewonnen strafschoppenserie een hoofdrol was weggelegd voor oud-Willem II’er Timon Wellenreuther. De 28-jarige Duitser, die dit seizoen is uitgeroepen tot eerste doelman, keerde de strafschop van Johan Bakayoko en zag even later dat Guus Til de bal huizenhoog over zijn doel schoot.

Laatste zege in 2019
Voor Wellenreuther is het vanmiddag een weerzien met de club waarvoor hij 109 keer in actie kwam. Vanmiddag staat hij voor het eerst tegenover Willem II en moet hij ervoor zorgen dat het zonder resultaat vertrekt uit De Kuip, waar de Tilburgers voor het laatst wonnen in het seizoen 2018-2019. Toen zorgden Freek Heerkens, Fernando Lewis en Alexander Isak voor de volle buit in Rotterdam-Zuid.

De wedstrijd tussen Feyenoord en Willem II begint om 16.30 uur en is live te volgen via ESPN 2, Willem II Radio en het Matchcenter op de website.

Bericht delen