Geflatteerde nederlaag ondanks tekenen van verbetering
René Vermetten
Geert van Erven

Ondanks dat Willem II tegen AZ tekenen van verbetering liet zien, is het er niet in geslaagd een nieuwe nederlaag af te wenden. Lange tijd stond er een gelijke stand op het scorebord door doelpunten van Dani de Wit en Elton Kabangu, maar toen Willem II een kwartier voor tijd met tien man kwam te staan, liep de thuisclub alsnog uit naar 4-1.

De eerst helft in Alkmaar was er een met twee gezichten. De thuisploeg domineerde de eerste 25 minuten en kwam daarin ook op voorsprong. Daarna beet Willem II van zich af en scoorde het ook de gelijkmaker.

Karlsson niet, De Wit wel

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van de voet van Jesper Karlsson, die al na zeven minuten een vrije trap van zo’n 20 meter op de lat boven Timon Wellenreuther uiteen zag spatten. Een minuut later kwam AZ alsnog op voorsprong. Een diepe bal op Dani de Wit leek een prooi voor Wellenreuther maar de AZ-aanvaller nam de bal via de borst aan en rondde vakkundig af: 1-0. Binnen het kwartier had Willem II gelijk kunnen maken. Elton Kabangu mocht alleen op keeper Peter Vindahl af, maar in plaats van de bal onder de doelman door te schuiven, schoot hij tegen diens lichaam. Willem II had in die fase geluk dat Karlsson een exacte kopie van zijn eerdere vrije trap produceerde en de voorsprong van zijn ploeg niet verder uitbouwde.

kabangu

Kabangu is dolblij na zijn gelijkmaker

Ontlading bij Kabangu

Daarna kregen de Tricolores meer grip op de wedstrijd. Max Svensson schoot eerst een voorzet van Kabangu hard tegen keeper Vindahl en zag een tweede schot even later maar net voorlangs gaan. AZ was dus al gewaarschuwd toen in de 36e minuut Ringo Meerveld Kabangu de diepte instuurde. De Belg die nu vanaf de aftrap in de spits stond, schoot onberispelijk raak: 1-1. Diezelfde Meerveld onderschepte ook op slag van rust de bal op het middenveld en stuurde Ché Nunnely de diepte in. Het schot van de vleugelaanvaller verdween in het zijnet. Beide ploegen zochten daarna met een gelijke stand de kleedkamer op.

Pavlidis spaart Willem II

De thuisploeg domineerde ook de tweede helft en kreeg al gauw de kans op een voorsprong. Vangelis Pavlidis omspeelde handig zijn tegenstander, maar de stiftbal waarmee hij zijn oud-ploeggenoot Wellenreuther probeerde te verschalken ging naast. Ook Willem II kreeg een goede kans. Meerveld bediende Kabangu maar de Belg schoot tegen keeper Vindahl op. Daarna probeerde met name AZ een beslissing te forceren, maar het leverde nauwelijks gevaarlijke situaties op.

Mechilis

Michelis krijgt rood en moet vertrekken

Rood en penalty

Toch kwam de beslissing er wel via een strafschop. Bij een situatie in het strafschopgebied beging Nikos Michelis een overtreding, die scheidsrechter Allard Lindhout in eerste instantie ontging, maar waar hij door de VAR alsnog op werd gewezen. Zijn oordeel pakte dubbel negatief uit voor Willem II. Michelis kreeg rood en AZ een penalty. Albert Gudmundsson legde aan vanaf elf meter maar kreeg de treffer niet op zijn naam omdat de bal via de rug van Wellenreuther in het doel verdween. De IJslander zette zijn naam vervolgens alsnog op het scorebord door in de slotfase zowel de 3-1 als de 4-1 aan te tekenen.