Goede gevoel vasthouden 
Auteur
Enrico van den Elshout
Fotografie door
Toin Damen, Geert van Erven

Vanavond gaat Willem II in Velsen-Zuid op bezoek bij Telstar. De Witte Leeuwen zijn op jacht naar een ticket voor de play-offs, terwijl Willem II daar al zeker van is. De Tricolores lijken op zijn minst zeker te zijn van een vierde plaats, maar wellicht zit er nog meer in. Daarnaast gaat Willem II fier aan kop in de strijd om de vierde periodetitel. 

  

Telstar heeft een prima seizoen. Op de ranglijst zijn ze met 49 punten terug te vinden op plek 9, slechts vier punten verwijderd van plek acht, die recht geeft op deelname aan de play-offs. Dit ticket is nu nog in bezit van VVV-Venlo, maar de momenteel niet best presterende Venlonaren voelen de hete adem van Telstar in de nek. Telstar-trainer Mike Snoei gelooft erin en wil er alles aan doen om in de resterende drie duels tegen Willem II, MVV en NAC deze achterstand te overbruggen. Het zou een wonder zijn voor de club met het één na laagste spelersbudget van de competitie. 

  

Driemaal is scheepsrecht 

Het wordt de derde ontmoeting dit seizoen tussen Willem II en Telstar. In de voorbereiding won Willem II door doelpunten van Max Svensson en Nick Doodeman met 2-0 en in de competitie werd Telstar in Tilburg met 2-1 verslagen. Doelpuntenmakers in deze wedstrijd waren Matthias Verreth, Max Svensson en Glynor Plet. Veel scoren doet Telstar overigens niet. Gemiddeld genomen maar eenmaal per duel, getuige het doelsaldo van 36 - 49. Glynor Plet is met tien doelpunten clubtopscoorder, gevolgd door David Min met zeven goals. 

Afbeelding
plet
Telstar-topscoorder Glynor Plet scoorde eerder dit seizoen in Tilburg.

Stadion 

Telstar werd in 1963 opgericht na een fusie tussen de voetbalclubs VSV en Stormvogels. Het speelt zijn thuiswedstrijden op Sportpark Schoonenberg, inmiddels het Buko-stadion genoemd, met een capaciteit van 3060 plaatsen. Het complex bestaat uit twee zittribunes en een staantribune voor 400 uitsupporters. Aan de andere korte zijde staat het befaamde scorebord met vismandjes. Op dit unieke scorebord wordt na elk doelpunt een vismandje gehesen. 

Afbeelding
daww

Afscheid 

De excentrieke, kleurrijke algemeen directeur van Telstar, Pieter de Waard, neemt aan het eind van dit seizoen na zeventien jaar afscheid. Bij thuiswedstrijden komt De Waard het liefst op zijn fiets naar de club. Daarom organiseert Telstar een zogenaamde ‘Tour de Waard’, een fietstocht van IJmuiden naar Maastricht waar Telstar zijn laatste uitwedstrijd van deze competitie speelt. 

  

Historie 

Al in haar eerste seizoen wist Telstar te promoveren naar de Eredivisie. Daarin kwam zij van 1964 tot 1978 onafgebroken uit. De hoogste klassering van Telstar was een zesde plaats in het seizoen 1973-1974. Na veertien seizoenen moest de club in het seizoen 1977-1978 een stap terugdoen. Sindsdien is Telstar, ondanks het feit dat zesmaal aan de play-offs werd meegedaan, nooit meer uitgekomen in de Eredivisie. In de beker behaalde Telstar in het seizoen 1991-1992 de halve finale. Deze werd verloren van Roda JC. 

  

Uitoverwinning lang geleden 

De laatste ontmoeting in Velsen in het seizoen 2013-2014 werd door Telstar met 3-1 gewonnen. Voor een Tilburgse overwinning in Velsen moeten we, mede omdat Telstar lange tijd in de Eerste Divisie uitkwam, 37 jaar terug in de geschiedenis. Op 15 maart 1986 zorgden Wanny van Gils en Jack de Kroon voor de 0-2 eindstand. 

Afbeelding
aawd
2013-2014: Freek Heerkens in duel met Gaston Salasiwa. De uitwedstrijd werd verloren, in Tilburg werd tegen Telstar het kampioenschap binnengehaald.

Afwezigen 

Willem II wordt ook in Velsen weer door een uitverkocht uitvak ondersteund. Telstar kent geen schorsingen, maar Ronald Koeman (keeper) en spits Koen Blommesteijn staan met vier kaarten op scherp. Yael Liesdonk is voorlopig uitgeschakeld, omdat hij in het duel tegen ADO Den Haag zijn achillespees scheurde. Ozgur Aktas brak in deze wedstrijd zijn neus. 

  

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Alex Bos. De vierde official is Shona Shukrula. Thuisblijvers kunnen de wedstrijd vanaf 19.50 uur volgen via ESPN3, Willem II Radio (JUKE) en het Matchcenter. 

Bericht delen