Goede lijn doortrekken
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Geert van Erven

Met de 2-1 thuisoverwinning op MVV Maastricht revancheerde Willem II zich voor de derbynederlaag tegen NAC Breda.  Nu die bittere nasmaak definitief is weggespoeld, kan de ploeg van interim-coach Peter van den Berg het vizier richten op de derde uitwedstrijd van dit seizoen. In Leeuwarden is promotie kandidaat SC Cambuur de tegenstander. 

Toen Cambuur afgelopen seizoen uit de Eredivisie degradeerde, wist het één ding zeker: met de forse concurrentie is razendsnel terugkeren niet eenvoudig. Tijdens de promotiemissie zullen de Leeuwarders ongetwijfeld terugdenken aan de seizoenen 2019-2020 en 2020-2021 in de Keuken Kampioen Divisie. Eerstgenoemde voetbaljaargang werd abrupt afgebroken vanwege het snel oprukkende coronavirus. Cambuur stond op dat moment eerste met een ruime voorsprong van elf punten op nummer drie FC Volendam, maar mocht van de KNVB niet promoveren. Een bittere pil voor de Friezen, die zich in het daaropvolgende seizoen met 92 punten glansrijk tot kampioen kroonden en daarmee alsnog promotie naar de Eredivisie bewerkstelligden. 

Afbeelding
Svensson
Svensson tijdens SC Cambuur - Willem II

Hoge verwachtingen
Of men in Leeuwarden ook dit seizoen een kampioensfeest kan vieren, is nog maar de vraag. Desalniettemin zullen de verwachtingen hoog zijn in het Cambuurstadion, waar dit seizoen nog niet werd verloren. FC Emmen (2-2), Jong Ajax (4-2) en FC Den Bosch (3-1) slaagden er niet in om de drie punten te pakken. Wel leed Cambuur al de eerste nederlaag van het seizoen. Dat was op bezoek bij Helmond Sport, dat dankzij twee doelpunten van Martijn Kaars aan het langste eind trok. 
Dat de nederlaag in Noord-Brabant geen desastreuse gevolgen had, blijkt uit de stand van zaken op de ranglijst. Cambuur is met tien punten uit vijf wedstrijden terug te vinden op de derde plaats. Wat opvalt is het feit dat de Friezen vaak het net weten te vinden. Ze scoorden in totaal al dertien keer met Milan Smit als absolute goaltjesdief. De twintigjarige spits joeg het leer vijf keer tegen de touwen en moet met die statistiek alleen Jong AZ-aanvaller Jayden Addai (zes goals) voor zich dulden in het topscorersklassement.  

Turbulente aanloop 
Hoewel Cambuur dus een plekje in de top-drie heeft bemachtigd, neemt het die positie niet bepaald stevig in. Het wordt door vele clubs achtervolgd. Zo bedraagt het verschil met nummer veertien NAC slechts drie punten. Ook de afstand met Willem II is behoorlijk klein. De Tricolores volgen Cambuur op de voet met acht punten uit vijf duels. Met een overwinning in de Friese hoofdstad passeren ze de ploeg van Sjors Ultee op de ranglijst. 

Willem II kende een turbulente aanloop naar het treffen met Cambuur. Assistent Peter van den Berg werd naar voren geschoven als interim-coach en kreeg de schone taak om Willem II schadevrij te houden in de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht. Dat deed hij met verve, want de Tilburgers hielden – mede dankzij een zeer sterke tweede helft – de drie punten in eigen huis.

Nu staat Van den Berg met Willem II voor de volgende pittige uitdaging: drie punten pakken in Leeuwarden. De laatste keer dat dat gebeurde was in het eredivisieseizoen 2014-2015. Toen werd het op de laatste speeldag 1-2. Aan Tilburgse zijde waren Ben Sahar en Samuel Armenteros de doelpuntenmakers. Erik Bakker scoorde namens de thuisploeg. In het daaropvolgende seizoen werd het 1-1, de uitslag die ook op het scorebord stond in jaargang 2021-2022. 

Afbeelding
Derrick Kohn
Derrick Kohn scoorde in seizoen 2021-2022 de gelijkmaker tegen SC Cambuur

Als Willem II er vanmiddag in slaagt om, onder toeziend oog van nieuwe trainer Peter Maes, Cambuur over de knie te leggen, neemt het de derde plaats in op de ranglijst. Naast 300 meegereisde Willem II’ers, zit ook de nieuwe Tricolores trainer Peter Maes op de tribune. De thuisblijvers kunnen het duel live volgen via ESPN 1, Willem II Radio op Juke en het Matchcenter op de website.

Bericht delen