Herboren Willem II pakt overwinning
Enrico van den Elshout
Geert van Erven

Willem II heeft zichzelf zondagmiddag onder barre weersomstandigheden een goede dienst bewezen door concurrent en streekgenoot RKC Waalwijk met 3-1 te verslaan in eigen huis. Thijs Oosting beleefde met twee treffers een heerlijk debuut en Jizz Hornkamp zette de 3-0 ruststand op het scorebord. Na rust scoorde Michiel Kramer de 3-1 en tevens het laatste doelpunt van de middag. Een mooie aanzet voor de ommekeer.

Op een kletsnat veld, maar met gedeeltelijk gevulde tribunes werd vanmiddag de Midden-Brabantse derby gespeeld. Willem II trad aan met een sterk gewijzigd elftal ten opzichte van voorgaande duels en startte fris en gedreven aan de wedstrijd. De eerste echte grote kans was ook direct raak. Driess Saddiki stuurde Thijs Oosting met een heerlijke dieptepass weg, zodat deze alleen voor keeper Etienne Vaessen verscheen. De nieuweling aarzelde geen moment en scoorde beheerst de openingsgoal: 1-0.

oosting

Thijs Oosting had slechts een kwartier nodig om twee keer het net te vinden

Heerlijk eerste kwartier

Ook na deze vroege openingstreffer ging Willem II door, waar het mee begon. Leeroy Owusu stuurde nog binnen het eerste kwartier met een crosspass Max Svensson weg die op zijn beurt Oosting in stelling bracht. Ook ditmaal was de zoon van RKC-trainer Joseph Oosting trefzeker met een schot in de verre hoek: 2-0. De RKC-trainer had genoeg gezien en greep in door Richard van der Venne in het veld te brengen. De wedstrijd kwam nu meer in balans en via Jens Odgaard ontstond een eerste kans voor de gasten, maar Jorn Brondeel verwerkte het schot tot corner.

Comfortabel de rust in

Nog voor het rustsignaal leek Willem II het duel al te beslissen. Ook nu was het Owusu die de aanval opzette met een crosspass op Svensson. Die gaf de bal hoog voor op Jizz Hornkamp. De kersverse spits kopte de bal door de handen van keeper Vaessen tegen de touwen: 3-0.

Hornkamp

Hornkamp gaat uit zijn dak na zijn eerste doelpunt voor de Tricolores

Eretreffer

Met nog eens twee wissels aan RKC-zijde gaven zij aan dat de strijd nog niet was beslist. Kort na rust bracht Odgaard spits Michiel Kramer in stelling en hij leek te scoren, maar met een uiterste inspanning haalde Freek Heerkens de bal van de lijn. RKC leek niet te kunnen doordrukken maar halverwege de tweede helft trapte keeper Vaessen de bal ver uit en ontsnapte Kramer aan zijn directe tegenstander, de ingevallen Ulrik Jenssen. Daardoor kon hij alleen op Brondeel afgaan en de Waalwijkse eretreffer scoren: 3-1. Verder kwamen de gasten niet en daardoor kon Willem II na 134 dagen eindelijk weer eens een overwinning bijschrijven.