Inkopper #3 / 't Rood-wit en blauw onzer vad'ren

Het winnende thuisshirt van Willem II is, zoals iedereen dat herkent, verticaal gestreept met rood-wit-blauwe banen. Al meer dan een eeuw spelen de 'Tricolores' in die kleurencombinatie. Toch was dat in het begin niet zo en ook met de negen rood-wit-blauwe banen is wel eens geëxperimenteerd. In deze 'Inkopper' lees je de historie van ons shirt.



Op 5 oktober 1896 bepaalt Footballclub Tilburgia dat het officiële clubtenue bestaat uit een blauw-gele pet (in de kleuren van de stad Tilburg), wintertrui met blauw-gele strepen en een blauwe korte broek met gele bies. Bijna niemand van de leden houdt zich echter aan dit reglement. Op 20 november 1898 speelt Willem II (zoals de club sinds 14 januari 1898 heet) in oranje truien. In het seizoen 1900-1901 treedt Willem II uit de Nederlandse Voetbalbond (NVB) en gaat spelen in de eerste klasse van de Brabantsche Bond (BVB). Het tenue wordt dan ingewisseld tegen witte blouses met oranje sjerpen en later rood-wit-blauwe sjerpen. Willem II lijkt in die jaren wel een kameleon. In 1903 speelt men in een rood-zwart geblokte trui (vijf rode blokken voor en achter). In het seizoen 1903-1904 maken de rood-zwarte truien plaats voor een rood-wit-blauw gestreept hemd en blauwe broek met rode band. 



Van den Bergh

De club dankt dit shirt aan de Tilburgse fabrikantenfamilie Van den Bergh (van de AaBee wollenstoffen- en wollendekenfabrieken). Enkele leden van deze familie studeren in het begin van de twintigste eeuw aan de Weefschool (de latere Hogere Textielschool) in Enschede. Daar speelt voetbalclub Prinses Wilhelmina in rood-wit-blauwe shirts en de familieleden brengen deze shirts mee naar Tilburg.Later zijn de broeken wit, daarna zwart. Het tweede elftal brengt de witte broeken weer in de mode, wat later in de algemene vergadering van 6 juli 1927 op voorstel van Alphons van der Ven voor alle elftallen wordt vastgesteld. De broeken blijven definitief wit en het shirt blijft rood-wit-blauw gestreept. Ook wordt tijdens deze vergadering de kleur van de kousen officieel vastgelegd: grijs met een rood-wit-blauwe band. Uit foto’s blijkt echter dat de witte broek pas vanaf 1929 gemeengoed is binnen de club.



Rood-wit-blauw in de oorlog

In de jaren veertig en vijftig wordt het traditionele tricolore-hemd regelmatig vervangen door een helrood, oranje of blauw exemplaar. Meestal vanwege het onderscheid met het shirt van de tegenpartij. Opmerkelijk en tegelijk ook raadselachtig is het feit dat Willem II gedurende de gehele oorlogsperiode als enige club in de nationale en clubkleuren en onder een koninklijke naam mag voetballen. Vanwege het rood-wit-blauwe shirt worden de Tricolores ook bij uitwedstrijden door het publiek hartelijk begroet.



Omkleden na de toss

Vanaf eind jaren vijftig gaat de vergelijking met een kameleon weer op. Op 6 maart 1960 treedt Willem II thuis tegen Feyenoord zelfs aan in een compleet nieuw tenue. Een wit shirt met een rood-wit-blauwe badge op de borstzak en een rode broek. De vreugde over de nieuwe kledij is echter van korte duur. Scheidsrechter Leo Horn vindt dat het Tilburgse rood en wit storend werkt op het Rotterdamse rood en wit. Bij de toss geeft hij aan aanvoerder Jan Brooijmans de opdracht van tenue te wisselen. De Willem II’ers komen terug in een blauw shirt en witte broek.



SC Tilburg

Het nieuwe, witte shirt wordt overigens later nog vaak gedragen. In 1972 heet de club officieel SC Tilburg. Een nieuw shirt moet de hervorming van SC Tilburg accentueren. Het is wit met aan de linkerkant een verticale rood-wit-blauwe band. Uit een soort bijgeloof en gezien de matige resultaten in het seizoen 1972-1973 wordt echter het oude, vertrouwde shirt weer uit de kast gehaald. In november 1972 geeft de KNVB Willem II zijn oude naam weer terug. In de jaren zeventig blijft het shirt wel rood-wit-blauw, maar de banen hebben een andere volgorde van kleur. En ook in deze periode treden de Tricolores nog regelmatig in een wit, rood of blauw shirt aan.



Terugkeer oude shirt

Pas na de promotie naar de Eredivisie in 1979 keert het aloude tricolore-shirt weer terug. Maar de afwisseling met andere kleuren blijft. En als Willem II in september 1982 in Tempofoon BV zijn eerste hoofdsponsor heeft gevonden, presenteert de ploeg zich op 3 oktober thuis tegen Feyenoord in een groen shirt met de merknaam Sansui als opdruk. Dat is voor menig supporter even schrikken. Gelukkig wordt het groene tricot al snel ingeruild voor het rood-wit-blauwe. Ook tijdens het sponsorschap van VZS  en DVA wisselt het shirt nogal eens van kleur. Zo treden de Tricolores op 20 oktober 1984 tegen De Graafschap aan in een foeilelijk, schaduw-gestreept, donkergeel tenue. De nederlaag is er misschien wel aan toe te schrijven. Vroegere sponsor VZS is intussen opgegaan in de CZ Groep die per 1 februari 1992 hoofdsponsor wordt. De naam CZ Groep zien we niet alleen op het Tricolore-shirt, maar ook op een blauw, oranje en wit.

Afbeelding
""



Interpolis-uitshirt

In de jaren negentig gaan alle clubs gebruik maken van een 'officieel' uitshirt. Een shirt waarvan de kleur aan het begin van de competitie wordt vastgelegd. De kleur heeft vaak te maken met de huiskleur van de hoofdsponsor. En aangezien paars-aquagroen de huiskleur is van Interpolis, Willem II’s hoofdsponsor vanaf juli 1998, zien we de Tricolores vaak in deze niet-alledaagse kleurencombinatie opdraven.

Champions League

Met het oog op de deelname aan de Champions League grijpt Willem II in het seizoen 1999-2000 terug op het shirt waarmee de club in de jaren vijftig twee keer landskampioen werd. Een shirt met brede banen: nog maar negen in plaats van de dertien van het vorig seizoen. Bovendien wordt de donkere rand van het logo vervangen door een goudkleurige. 

Afbeelding
""

Winnaar

Willem II staat in het voetballand nog altijd bekend om zijn traditionele tricot. Een niet alleen herkenbaar, maar ook prachtig shirt. Dat blijkt wel op 8 mei 2020. Die dag wordt het shirt dat Willem II al voor de oprichting van het betaalde voetbal (1954) tot 1966 droeg, door de jury van het Eredivisie Shirt Festival verkozen tot het mooiste Eredivisieshirt ooit! Dat was het rood-wit-blauwe shirt met de knoopjes, met de rode kraag en met de rode band aan het eind van de mouw. Hopelijk houden de 'stoere kerels' nog lang zoveel mogelijk de drie deugden in ere die zijn gesymboliseerd in de kleuren van het prachtige clubshirt. Het rood van de liefde voor de club, het wit van de sportiviteit en het blauw van de clubtrouw.

Bericht delen