Jongensdroom brengt Willem II naar Eredivisie
Wouter Janssen
Geert van Erven

Door een rake kopbal van Michael de Leeuw is Willem II terug in de Eredivisie! De routinier maakte in de 93ste minuut een voorsprong van FC Dordrecht ongedaan en leverde Willem II hét cruciale en ene punt op dat vrijdagavond volstond voor het Eredivisieschap.

Willem II liet op bezoek in Dordrecht in het eerste kwartier zien geen ontzag te hebben voor de lange ongeslagen reeks van Dordt. De koploper dwong het betere van het spel af, kreeg veel corners en uiteindelijk was de beste kans niet besteed aan Jeredy Hilterman. Dat zagen naast de meegereisde Willem II'ers ook de duizenden rood-wit-blauwen op het plein voor het Koning Willem II stadion, waar het duel te zien was.

stadion

Op achterstand
FC Dordrecht groeide na de openingsfase in de wedstrijd en drong de Tricolores terug op eigen helft. De opgevoerde druk resulteerde na amper een halfuur voor Willem II in een zeer ongewenste tegentreffer. Na een corner schoot controleur Shiloh 't Zand van afstand bekeken binnen: 1-0. De Tilburgse reactie volgde meteen, maar (nog) niet in de vorm van een gelijkmaker. De achterstand zorgde ervoor dat de Peter Maes' formatie verder van het eigen doel ging voetballen. Die noodzakelijke verschuiving van het veldspel kwam te laat om nog voor de rust op gelijke hoogte te komen.

Betere tweede helft
Evenals voor de rust begon Willem II na de rust goed. Een goede aanval via Ringo Meerveld en Nick Doodeman eindigde bij Hilterman. De spits leek dichtbij het doel van de sokken gelopen te worden, maar scheidsrechter Jeroen Manschot zag er niets in. Aan de overkant was FC Dordrecht zelfs dichterbij een goal, maar gelukkig raakte Korere Osundina de paal. Willem II ging vervolgens feller de duels aan en wilde niet toestaan dat de thuisploeg meer vat op de wedstrijd kreeg. Via Ringo Meerveld leek de gelijkmaker er te komen, maar zijn schot met buitenkant schoen werd door keeper Luca Plogmann gekeerd.

Missers
In de 72ste minuut kreeg Willem II na een charge op Rob Nizet vanaf de stip dé kans op de felbegeerde treffer. Hilterman schoot hard richting de linkerhoek, maar weer was het Plogmann die een Tilburgs doelpunt voorkwam. Maes wisselde direct daarna aanvallend door Jeremy Bokila en Max Svensson (en later Michael de Leeuw) binnen de lijnen te brengen. Het was echter verdediger Raffael Behounek die ook een grote kans om zeep hielp. Nadat de bal uit een hoekschop plots voor zijn voeten belandde, schoot de Oostenrijker vanaf drie meter over.

Jongensdroom
Op de Willem II-supportersmedia werd de afgelopen weken zo nu en dan gehoopt op een cruciale promotietreffer van Michael de Leeuw. Die 'jongensboekwens' kreeg in Dordrecht een prachtige vervulling. Na een scrimmage voor het doel van FC Dordrecht knikte de in Tilburg geboren en opgeleide routinier de bal éindelijk tegen de touwen (1-1), waarmee hij Willem II na twee jaar KKD een terugkeer naar de Eredivisie bracht.