Kiezen voor de aanval
Auteur
Jos Derksen
Fotografie door
Pro Shots / Geert van Erven

Op het AFAS-trainingscomplex in Wijdewormer is vanavond de aftrap van Jong AZ - Willem II. Beide teams kijken met gemengde gevoelens terug op speelronde 26. Willem II kon tevreden zijn over de 2-1 overwinning op Jong Ajax, maar had het zichzelf gemakkelijker kunnen maken door in de eerste helft meer afstand te nemen. Jong AZ speelde met 3-3 gelijk tegen Jong PSV. 



De ploegen rondom de Tricolores (Almere City FC, VVV-Venlo en FC Eindhoven) wisten vrijdag allen te winnen. Om de vierde plek weer van VVV over te nemen en meer afstand te nemen van Jong AZ (nummer 8) moet Willem II vanavond vol in de aanval.

Pol Llonch

In de 'heenwedstrijd' van 16 september viel de beslissing pas in de 81e minuut. Pol Llonch, die na een schorsing vanavond weer terugkeert in de wedstrijdselectie, was die avond de matchwinner: 1-0. 

Afbeelding
Llonch

Llonch viert zijn late en uiteindelijk winnende treffer.

Internationaal succes

Jong AZ verkeert momenteel in een goede flow. Afgelopen woensdag speelde een jeugdselectie van AZ in de UEFA Youth League tegen FC Barcelona. In de basis van AZ stonden zeven spelers die ook regelmatig in Jong AZ spelen. Na een ruststand van 0-0 werd het dankzij een goal van Kees Smit en twee van Mexx Meerdink uiteindelijk 0-3. In de volgende ronde wacht Real Madrid. 

Zes jaar Jong AZ

Jong AZ maakt een goed en stabiel seizoen door en staat hoger geklasseerd dan de andere Jong-elftallen. Beleid van AZ is jonge talenten een kans bieden zich in een sterke competitie te manifesteren en door te groeien naar het eerste. Dit seizoen neemt AZ voor de zesde keer deel aan de Keuken Kampioen Divisie. In de voorgaande seizoenen eindigde het steeds in het rechterrijtje. Het AZ-stempel wordt op dit team ook gedrukt door de Belgische trainer Maarten Martens. Hij stond acht seizoenen onder contract bij AZ en speelde meer dan 200 wedstrijden.

Afbeelding
Maarten Martens

Maarten Martens.



In 2009 vierde hij met AZ het landskampioenschap mee. Na de wedstrijd tegen Jong PSV noemde hij zijn ploeg ‘een van de best voetballende teams van de Keuken Kampioen divisie’.

Jong AZ in 2022-2023

Opvallend waren de overwinningen van Jong AZ op onder andere Almere City FC (3-0 en 3-2), MVV Maastricht 

(3-1) VVV-Venlo (2-1 en 4-3). Toch werden ook punten verspeeld tegen lager geplaatste ploegen. Jong AZ kiest voor aanvallend voetbal, met veel snelheid en met sterke spitsen. Dat bleef niet onopgemerkt. Zo maakte Soulyman Allouch afgelopen januari de overstap naar VVV Venlo. Allouch maakte zes doelpunten en gaf evenveel assist. Spelbepalend voor Jong AZ zijn verder Iman Griffith, Yusuf Barasi, Finn Stam, Mexx Meerdink, Ricuenio Kewal, Dave Kwakman en Damienus Reverson. 

De aftrap vanavond is om 20.00 uur. Het duel is te volgen via Willem II Radio op Juke en het liveblog  op de website.

Bericht delen