Knotsgekke ommekeer zorgt voor zege
Wouter Janssen
Geert van Erven

Door een mini-remontada met drie goals in zeven minuten heeft Willem II vrijdagavond een sensationele zege op De Graafschap behaald. Evenals vorig seizoen kwamen de Doetinchemmers in Tilburg op een 1-2 voorsprong, maar door drie goals van invallers Jeremy Bokila en Max de Waal keerde de thuisploeg het tij. En hoe.

1-1
Willem II kwam door een eigen doelpunt op 1-1

Dat het een duel tussen twee teams was die vooraf qua punten en zelfs bijna wat doelsaldo betreft gelijk stonden, was aan het verloop van de eerste helft af te lezen. De ploegen zorgden voor een open wedstrijd met al binnen vijf minuten groot gevaar voor beide doelen. Jeredy Hilterman kopte een puike voorzet van de in de basis teruggekeerde Patrick Joosten rakelings naast. In de daaropvolgende tegenaanval knalde Matthias Verreth de bal ternauwernood voor de voeten van de aanstormende David Flakus Bosilj weg.

De balans werd voor de rust ook in doelpunten uitgedrukt. Na een kwartwedstrijd liep Basar Önal een kiezelharde voorzet van Alexander Büttner bij de eerste paal binnen: 0-1. Zes minuten werd de stand alweer gelijkgetrokken. De Graafschap-verdediger Rio Hillen verschalkte na een corner met een onbedoelde achterwaartse kopbal zijn eigen doelman: 1-1. Kort voor de pauze bracht Joosten spits Hilterman in stelling, maar de voorzet van de flankspeler bereikte de kruin van zijn collega net niet.

Het spelbeeld bleef na begin van de tweede helft nagenoeg hetzelfde en waren het De Superboeren die op voorsprong kwamen. In de 57e minuut kregen de Tricolores na een hoekschop de bal niet uit de doelmond weggewerkt. Simon Colyn profiteerde daarvan en schoot van dichtbij eenvoudig binnen: 1-2. Weer moest Willem II in de achtervolging. Daarvoor stuurde trainer Peter Maes kort na de treffer wisselspelers Tommy St. Jago, Max de Waal en Nick Doodeman het veld in. Doodeman kreeg als eerste taak een aardige kans te benutten, maar zijn diagonale schot ging ruim over.

Bokila-show
Een kwartier voor tijd viel supersub Jeremy Bokila in. Van de tot op heden negen goals voor Willem II scoorde hij er zeven als invaller. Die statistieken zette hij binnen vier minuten kracht bij. Met zijn tiende én elfde treffer boog hij de achterstand om in een voorsprong en zette hij het Koning Willem II stadion op zijn kop. Eerst schoof hij de bal met een bekeken schot via de binnenkant van de paal binnen en twéé minuten later knikte hij een voorzet van Doodeman tegen de touwen: 3-2.

Bokila
Bokila na de 2-2

De plotselinge voorsprong betekende een dreun voor de bezoekers en gaf de Tilburgers juist vleugels. Uit de volgende aanval was het weer raak. De Waal mocht vanaf 30 meter alleen op doel af, bewaarde de rust en schoof laag binnen: 4-2. De gasten probeerden er in het laatste kwartier een aansluitingstreffer uit te slepen, maar dat stonden de strijdende Willem II'ers niet toe.