Lege KingSide bij Willem II - Sparta Rotterdam
Fotografie door
Willem II Media

Op 31 augustus wordt de wedstrijd tussen Willem II en Sparta Rotterdam zonder supporters op de KingSide gespeeld. Willem II heeft een schikkingsvoorstel van de KNVB geaccepteerd vanwege het herhaaldelijk afsteken van vuurwerk tijdens de wedstrijd tegen SC Telstar.

Tijdens de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam zijn de vakken A, B en C gesloten voor supporters. Seizoenkaarthouders van de KingSide kunnen bij dit duel ook geen tickets aanschaffen voor andere vakken. Daarnaast wordt Willem II een geldboete opgelegd.

Misbruik
Helaas is het afgelopen seizoen vaker voorgekomen dat de club een thuiswedstrijd zonder een deel van de supporters moest spelen. Niet voor het eerst is het afsteken van vuurwerk één van de oorzaken. Het is daarbij voor de club lastig om de daders te identificeren. Sfeerverhogende spandoeken worden in sommige gevallen misbruikt als ‘dekmantel’ om gezichtsbedekkende kleding aan te trekken en zo vuurwerk af te steken en/of te gooien. Hierdoor worden niet alleen de goedwillende supporters benadeeld, die bovendien een seizoenkaart hebben aangeschaft voor alle thuiswedstrijden, maar wordt er ook misbruik gemaakt van het harde werk van bijvoorbeeld Tilburg Tifosi, die dag en nacht werken aan prachtige spandoeken.

De club doet wederom een dringend verzoek: laat vuurwerk thuis. Het is niet toegestaan in en rond het stadion en het leidt tot zware straffen die de club en goedwillende supporters duperen. Bij aanhoudende problemen zal de club genoodzaakt zijn om aanvullende maatregelen te nemen om toekomstige straffen te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is een verbod op spandoeken in het Koning Willem II stadion.

‘Allereerst valt het ons zwaar dat supporters die de club op positieve wijze ondersteunen, wederom moeten lijden onder degenen die de club (financiële) schade toebrengen’, aldus algemeen directeur Merijn Goris. ‘We worden de afgelopen jaren geroemd om de sfeer in het stadion. Samen met het Supportersplatform, Stichting KingZine en de Supportersclub Willem II doen we een beroep op alle Willem II’ers: laten we die geroemde sfeer samen ook behouden én bewaken. Thuis in ons stadion kunnen wij het verschil maken en daar hebben wij iedereen bij nodig. We hebben vorig seizoen meermaals gezien dat onze supporters samen een échte twaalfde man vormen wat punten oplevert. Maar dan is het tegenovergestelde ook waar: door een straf als deze te veroorzaken, dupeer je de club en je medesupporters.’

Beroep
Naast de sanctie van een wedstrijd zonder KingSide, heeft Willem II ook een schikkingsvoorstel ontvangen naar aanleiding van ongeregeldheden en het gebruik van vuurwerk tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen op 26 april 2024. De KNVB heeft als strafeis opgelegd dat vak C twee wedstrijden leeg moet blijven. Bij de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Go Ahead Eagles en de tweede wedstrijd voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De club heeft dit schikkingsvoorstel niet geaccepteerd en gaat in beroep.

Goris licht toe: ‘Voor de duidelijkheid: we gaan in beroep vanwege de uitvoerbaarheid van de straf. Vak A, B en C zijn ongenummerd en kunnen dus niet afzonderlijk gesloten worden. De inhoudelijke argumentatie voor de sanctie kunnen we niet weerleggen, want het bewijs op basis van beeldmateriaal is duidelijk. Echter, de club heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om de veiligheid in het stadion aanzienlijk te verbeteren. Het is aan ons om deze aanpassingen en een plan van aanpak ter voorkoming van verdere ongeregeldheden toe te lichten aan de KNVB. Zo hopen wij de tuchtcommissie van de KNVB ervan te overtuigen om af te zien van deze collectieve straf. Wel moeten we goed beseffen dat het voorkomen van toekomstige straffen niet in handen ligt van de KNVB, maar enkel en alleen wordt bepaald door ons eigen gedrag.’

Bericht delen