Op bezoek in Almelo
Auteur
Jos Derksen
Fotografie door
Geert van Erven

Zondag om 14.30 uur is in het Asito Stadion in Almelo de aftrap voor de derde competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo. Na 21 jaar heeft Heracles afscheid genomen van kunstgras en speelt vanaf dit seizoen weer op natuurgras. Na een mooie overwinning op Go Ahead Eagles willen de Tricolores de goede start voortzetten tegen Heracles Almelo.

Heracles uit
In de afgelopen 14 jaar stond Heracles Almelo - Willem II tien keer op het affiche. Maar liefst achtmaal was de winst voor Heracles, eenmaal gelijkspel en slechts eenmaal was er winst voor de Tricolores. Die winst was het resultaat van een onvergetelijke wedstrijd op 2 april 2019. Het werd 3-4 voor de Tilburgers met goals van Alexander Isak, Vangelis Pavlidis en Marios Vrousai. De laatste wedstrijd tussen beide clubs was in de Keuken Kampioen Divsie op 17 februari 2023 en werd 1-1. In de 88e minuut scoorde Jizz Hornkamp de gelijkmaker, die daarmee zijn visitekaartje afleverde in Almelo.

Afbeelding
Willem II

Degradatie en promotie
Aan het eind van seizoen 2021-2022 degradeerden Willem II, PEC Zwolle en Heracles naar de Keuken Kampioen Divisie. Voor deze drie clubs gold eenzelfde ambitie: zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie. Het lukte PEC Zwolle en Heracles om na één jaar te promoveren. Die promotie én het kampioenschap van Heracles in 2022-2023 had de club mede te danken aan de inzet en ervaring van trainer John Lammers. Het afgelopen seizoen in de Eredivisie verliep echter stroef en vooral de periode vóór de winterstop werd er te veel verloren. Reden voor de club om Lammers te vervangen door Erwin van der Looi. Toeval wil dat beide trainers een Willem II verleden hebben. Uiteindelijk eindigden de Heraclieden op plaats veertien.

Actief op de transfermarkt
Technisch directeur Nico Jan Hoogma heeft deze zomer de club flink versterkt met veel nieuwe spelers. Daarbij werd een flink bedrag neergelegd voor de Bosnisch Kroatische aanvaller Luka Kulenovic. Voor de eerste wedstrijden was hij nog niet wedstrijdfit. Van Feyenoord werden Shiloh 't Zand en Memeirhel Benita gehuurd en van het Italiaanse Pescara (serie C) komen Lorenzo Milani en Ivan Mesik over. Ook Damon Mirani verhuist van het gedegradeerde FC Volendam naar Almelo. Met deze versterkingen hoopt Heracles zich al heel snel veilig te spelen in de competitie van 2024-2025.

Blessureleed Heracles
Het wordt een flinke puzzel voor trainer Van der Looi om de opstelling te maken voor vandaag. Naast Kulenovic geven onder andere ook Nikolai Laursen, Diego van Oorschot, Jan Zamburek én Jizz Hornkamp de nodige zorgen. Na twee jaar bij Willem II (48 wedstrijden, vijftien doelpunten) ging Hornkamp in juli 2023 naar Almelo. Maar in de eerste wedstrijd tegen Ajax op 12 augustus 2023 ging het mis en raakte hij geblesseerd. Het herstel duurde lang en uiteindelijk speelde hij in seizoen 2023-2024 slechts zeventien wedstrijden voor Heracles. Ook de start van dit seizoen verloopt voor Hornkamp dramatisch. In een oefenwedstrijd in juli liep hij een knieblessure op die hem zeker tot de herfst op de tribune houdt.

De wedstrijd begin zondag om 14.30 uur en is live te volgen via ESPN, Willem II Radio en het Matchcenter op de website. De wedstrijd staat onder leiding van Edwin van de Graaf, de assistenten zijn Joost van Zuilen, Luc de Koning, Rick Sturm en de VAR wordt verzorgd door Luuk Timmer en Patrick Inia.

Bericht delen