Op de Vijverberg kan het spoken
Jos Derksen
Geert van Erven & Toin Damen

Het stadion De Vijverberg in Doetinchem is vanaf 20.00 uur het decor van de wedstrijd De Graafschap - Willem II. Het is het duel tussen de koploper en de nummer vier. Na een wat tegenvallende eerste periode (zevende) en en goede tweede periode (derde) verkeren de Superboeren, onder leiding van Jan Vreman, in een flow met overwinningen op FC Eindhoven, VVV Venlo en Jong PSV en een zwaar bevochten 0-0 tegen NAC Breda.

De Tricolores voelen na de winterstop met één overwinning en drie gelijke spelen de hete adem van de concurrenten in de nek. De komende vijf weken gaat Willem II ze allemaal tegenkomen en na 8 maart weten de Tilburgers hoe ze ervoor staan. Na De Graafschap wachten nog ADO Den Haag (thuis), Roda JC (thuis), FC Emmen (uit) en FC Eindhoven (thuis).

Het kunstje van Bokila
De thuiswedstrijd tegen De Graafschap werd door de Tricolores met 4-2 gewonnen. Het werd een enerverende wedstrijd en de derde overwinning op rij onder trainer Peter Maes. In minuut 57 stond het nog 1-2 voor de gasten, maar dankzij het inbrengen van Jeremy Bokila in minuut 75 kantelde de wedstrijd volledig. Door twee goals in minuut 76 en 78 van Bokila was de overwinning in zicht. In de 82e minuut zorgde Max de Waal voor de eindstand: 4-2.

De ambitie van De Graafschap
Samen met NAC Breda en Excelsior degradeerde De Graafschap aan het eind van het seizoen 2018-2019 naar de Keuken Kampioen Divisie. Ook in dit vijfde jaar in de KKD is de ambitie er om op het hoogste niveau te spelen. In 2019-2020 en 2020-2021 waren ze er met een tweede en derde plaats heel dichtbij. De jeugdopleiding, de scouting en de regionale verankering met de Achterhoek zijn allen gericht om in de Eredivisie te spelen.

WILGRA

De Superboeren
Bij het begin van de winterstop stond De Graafschap op de zevende plaats. De komst van de ervaren spits, Ralf Seuntjens, in januari heeft mede gezorgd voor een ommekeer. Na anderhalf jaar in Japan tekende hij een contract voor een half jaar bij zijn oude club. Uit de laatste vijf wedstrijden haalden de Superboeren tien punten, waarin Seuntjens twee keer scoorde. Maar er zijn er nog meer die scoren bij De Graafschap: Basar Onal (7), David Bosilj (5) en Simon Coly (4). In de verdediging vallen vooral Alexander Buttner, Xandro Schenk, Jeffrey Fortes en Donny Warmerdam op. Op de laatste dag van de transfermarkt sloot De Graafschap een huurcontract met Bayer Leverkussen met de 18-jarige Zweedse aanvaller, Jardell Kanga.

De Graafschap - Willem II
In de afgelopen 24 jaar stond de wedstrijd De Graafschap - Willem II elf keer op het programma. Vijf keer was er sprake van een gelijkspel, drie keer was de overwinning voor De Graafschap en drie keer voor de Tricolores. Doelpunten waren overigens schaars in die wedstrijden. De meeste doelpunten vielen het vorige seizoen, in die wedstrijd op 16 december 2022 werd het dankzij Elton Kabangu, Max Svensson en een eigen goal uiteindelijk 0-3.

De wedstrijd begint vrijdagavond om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Ingmar Oostrom. De wedstrijd is live te volgen via ESPN 3, Willem II Radio (JUKE) en het Matchcenter op de website.