Opmars naar plek 4 inzetten
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Toin Damen, Geert van Erven

Na de zwaarbevochten overwinning op bezoek bij ADO Den Haag klom Willem II naar de vijfde plek op de ranglijst. Vanaf die positie heeft het nummer vier VVV-Venlo, dat vijf punten meer verzamelde, weer helemaal in het vizier. Om het gat te verkleinen, is vanmiddag een overwinning op MVV Maastricht nodig.



MVV is inmiddels een vaste klant in de Eerste Divisie. De Limburgers degradeerden in het seizoen 1999/2000 uit de Eredivisie en zijn er nog altijd niet in geslaagd om een terugkeer te realiseren. De laatste keer dat MVV een plek op het hoogste voetbalniveau van Nederland kon ruiken, was in de jaargang 2016-2017. Toen eindigde het op een verdienstelijke zevende plaats, die recht gaf op een plek in de play-offs voor promotie/degradatie. In de finale was uitgerekend aartsrivaal Roda JC over twee wedstrijden te sterk. Hierna kwam de klad er enigszins in bij MVV, dat in de jaren daarna achtereenvolgens op de tiende, twaalfde, vijftiende, elfde en zestiende plaats eindigde. 

Afbeelding
MdL
De Leeuw na de 0-2 in Maastricht

Goed seizoen

Aan die reeks van ietwat teleurstellende eindrangschikkingen lijkt dit seizoen een einde te komen. Het gaat MVV namelijk voor de wind met een huidige achtste plaats. De ploeg van trainer Maurice Verberne won dertien keer, speelde vijf keer gelijk en verloor elf keer. Die statistieken resulteren in een puntenaantal van 44. Daarvan haalde het er 27 uit de eerste dertien wedstrijden. Dat was de beste start van De Sterrendragers sinds het seizoen 1983-1984. Daarbij ontpopt MVV zich dit seizoen als een ware reuzendoder. Het slaagde er namelijk in om onder andere koploper PEC Zwolle maar liefst twee keer te kloppen (0-1 en 3-2).



Kleine voorsprong op MVV

Met name de tweede zege op de Zwollenaren was bijzonder knap te noemen. MVV knokte zich namelijk terug van een 0-2 achterstand. Een kunstje dat het ook al flikte toen Willem II op bezoek kwam in De Geusselt. De Tricolores stonden door doelpunten van Michael de Leeuw en Nick Doodeman tot de 70e minuut op een riante 0-2 voorsprong. Daarna ging het faliekant mis. Via goals van Marko Kleinen, Koen Kostons en Rein van Helden werd het 3-2 voor de thuisploeg. MVV bleef Willem II vervolgens een hele poos voor op de ranglijst. Maar die situatie is inmiddels verandert. De formatie van Reinier Robbemond staat drie plekken hoger, maar verdedigt vanmiddag een kleine voorsprong van slechts drie punten. Daarbij dateert de laatste Tilburgse overwinning op MVV van 26 augustus 2011. Toen werd het 2-1 in het Koning Willem II stadion, waar Willem II tot de nederlaag tegen PEC (2-3) vijf wedstrijden op rij ongeslagen was.

Maastrichtse smaakmakers 

Tegen MVV kan het vanmiddag beginnen aan een nieuwe ongeslagen reeks in eigen huis. Beide ploegen kennen dezelfde aanloop richting het duel. Willem II legde ADO met 1-3 over de knie, terwijl MVV een benauwde 1-0 zege boekte op hekkensluiter Jong FC Utrecht. Het winnende doelpunt in Maastricht kwam op naam van Jarne Steuckers. De middenvelder vond al acht keer het net namens MVV en gaf daarnaast nog eens negen assists.

Afbeelding
steuckers
Jarne Steuckers

Met Steuckers houdt het lijstje van Maastrichtse smaakmakers nog niet op. Kostons (acht goals en veertien assists) en Ruben van Bommel (tien goals) zijn dit seizoen ook behoorlijk op dreef. In totaal is het drietal dus goed voor 26 competitietreffers. Dat is nagenoeg de helft van de totale doelpuntenproductie (53) van MVV. De Maastrichtenaren moeten het vandaag overigens zonder Van Bommel doen, die onlangs werd opgeroepen voor Oranje onder 20 jaar. 



Belangen zijn groot 

Willem II is vanmiddag dus gewaarschuwd voor de aanvalsdrift van de bezoekers, die bij een overwinning in punten gelijk komen. Dat gegeven maakt de belangen groot in Tilburg, waar de aftrap om 14.30 uur plaatsvindt. De wedstrijd is live te volgen via ESPN 3, Willem II Radio op JUKE én het matchcenter op de website. 

Bericht delen