Peter Année lid van verdienste KNVB

Peter Année is donderdagmiddag door directeur betaald voetbal Eric Gudde benoemd tot lid van verdienste van de KNVB. Année is al 79 jaar lid van Willem II en bekleedde als vrijwilliger vele functies. Peter staat vooral bekend als stadionspeaker. Die rol vervulde hij van 1963 tot 1999. 

Peter is in 1942 op negenjarige leeftijd lid geworden van Willem II. Hij begon als jeugdspeler en werd daarna onder andere - altijd als vrijwilliger - bestuurslid, lid adviescollege, keeperstrainer, scheidsrechter en redacteur bij Willem II. Maar vooral als stadionspeaker, met de kenmerkende pet, werd hij bekend in Tilburg en omstreken. Na liefst 36 jaar nam Peter officieel afscheid als speaker in 1999, tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Bordeaux. 

Sinds 2011 wordt de naar hem vernoemde Peter Année-award uitgereikt aan de vrijwilliger van het jaar. In 2017 verscheen ‘Een leven lang Willem II’, de biografie over Peter. Sinds enkele maanden is hij de Willem II’er die het langst lid is van de club. Maar liefst 79 jaar. 

Toekenning

Eric Gudde over de toekenning van de KNVB-onderscheiding: ‘Peter is maar liefst 79 jaar lid van Willem II. Dat is tegenwoordig écht uniek. Uw inzet voor de club is bij Willem II lang en breed bekend, maar uw inzet verdient ook een landelijk onderscheiding. Daarom benoemt de KNVB u tot lid van verdienste.' 

De KNVB kent een door het bondsbestuur vastgestelde onderscheidingsregeling op basis waarvan op verschillende manieren erkenning kan worden uitgesproken naar een persoon die zich voor een club en/of KNVB op de een of andere manier verdienstelijk heeft gemaakt. De mate waarin iemand zich in zijn of haar activiteiten voor het voetbal heeft onderscheiden, bepaalt mede de hoogte van deze waardering. Gelet op de unieke betrokkenheid van Peter Année bij Willem II heeft de KNVB ervoor gekozen hem de onderscheiding Lid van Verdienste toe te kennen. Uniek vanwege de ongekend lange duur waarin hij zich op verschillende fronten en op vrijwillige basis voor Willem II heeft ingezet. De voetbalwereld draait op de inzet van vrijwillige krachten als Peter Année.

Bericht delen