Roda JC verrast vriend en vijand
Auteur
Berry van Ierland
Fotografie door
Geert van Erven & Toin Damen

De Graafschap en ADO Den Haag slaagden er de afgelopen weken niet in om de afstand met Willem II, de trotse koploper in de Keuken Kampioen Divisie, te verkleinen. Vanavond mag de nieuwe nummer twee Roda JC in een opnieuw uitverkocht Koning Willem II stadion een poging wagen.

Verrassing
Roda JC mogen we gerust de verrassing van het seizoen 2023-2024 noemen. Na de teleurstellende vijftiende plaats in de eindklassering vorig seizoen doen de Koempels nu volop mee om de prijzen. Een bliksemstart leverde Roda JC de eerste periodetitel op en daarmee een deelnamebewijs aan de play-offs. Dat laatste was vooraf de doelstelling, maar heel Parkstad Limburg droomt inmiddels van rechtstreekse promotie.

El Capitano
Veel credits voor de onverwachte successen van Roda JC gaan naar algemeen directeur Jordens Peters, bij ons vooral bekend als 'El Capitano'. De aanstelling van Rob Servais als manager voetbalzaken en Bas Sibum als hoofdtrainer, beide onervaren in hun nieuwe functie, blijken een schot in de roos. Bovendien werd met bescheiden middelen een prima selectie samengesteld. In de winterstop versterkte Roda JC zich nog met doelman Calvin Raatsie, die overkwam van FC Utrecht, verdediger Joey Müller (Schalke 04) en aanvaller Vaclav Sejk (Sparta Praag).

Jong talent
Wie naar de cijfers kijkt stelt vast dat Roda JC met slechts twintig tegentreffers beschikt over de minst gepasseerde defensie in de Keuken Kampioen Divisie. Matisse Didden, die in de zomer overgenomen werd van Racing Genk, heeft daarin een groot aandeel. De jonge verdedigingsleider mist de topper van vanavond door een blessure. In aanvallend opzicht was tot voor kort Sami Ouaissa de grote blikvanger. De 19-jarige middenvelder die volgend seizoen uitkomt voor NEC is vanavond niet van de partij omdat hij nog herstelt van een kuitbeenbreuk. Ook Koglin , Bijleveld, Dzepar, Bangoura en Güclü ontbreken door blessures in de wedstrijdselectie van onze gasten.

Bekend terrein
Naast Jordens Peters brengt Roda JC meer oude bekenden mee naar Tilburg. Wesley Spieringhs en Niek Vossebelt maken deel uit van de Roda-selectie. Ook voor hoofdscout Toine van Mierlo is het Koning Willem II stadion bekend terrein.

Spektakel
In de heenwedstrijd in Kerkrade schoot Thijs Oosting de Tricolores naar de winst (0-1). Vorig seizoen won Willem II thuis met dezelfde cijfers door een vroege treffer van Elton Kabangu. In Kerkrade werd het vorig seizoen 2-2. De meest opvallende uitslag in de onderlinge ontmoetingen dateert uit 2011. In het Koning Willem II stadion werd het 4-5. De Tilburgse treffers kwamen op naam van Andreas Lasnik (2), Bart Biemans en Maceo Rigters. Vanavond tekenen we voor zo’n spektakelstuk, maar dan wel graag met een andere winnaar.

Geen kaartje kunnen bemachtigen voor vanavond? De wedstrijd is te zien op ESPN 3. Ook Willem II Radio en ons eigen Matchcenter doen uiteraard verslag. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.

Bericht delen