Seizoen 2023-2024 in cijfers
Fotografie door
Toin Damen & Geert van Erven

Het seizoen 2023-2024 van Willem II in de Keuken Kampioen Divisie kenmerkte zich door mooie statistieken. Joshua Smits hield in elf wedstrijden het doel schoon en Jeredy Hilterman blonk met zestien doelpunten uit als topscorer van het rood, wit en blauw. Het team scoorde in totaal 77 doelpunten, met bijdragen van zestien verschillende spelers. Nick Doodeman maakte indruk als assistkoning en Jeremy Bokila was zeer effectief met zijn invalbeurten. Willem II sloot het seizoen af met een recordaantal van 79 punten, waarmee ze het kampioenschap en promotie naar de Eredivisie veiligstelden. Hieronder lees je alle statistieken van de Tricolores in het seizoen 2023-2024.

Clean sheets
Gedurende het afgelopen seizoen stond Joshua Smits in alle competitiewedstrijden onder de lat, een prestatie die slechts door één andere speler in de Keuken Kampioen Divisie werd geëvenaard. Smits wist in maar liefst elf wedstrijden zijn doel schoon te houden, mede dankzij de 87 reddingen die hij het afgelopen seizoen verrichtte. De keeper speelde een cruciale rol met een aantal beslissende reddingen in het einde van de competitie. Daarmee was hij erg belangrijk voor de Tricolores. Daarnaast werd hij twee keer door de supporters van Willem II verkozen tot ‘King of the Month’. Aan het einde van het seizoen kreeg hij nog een extra erkenning: Smits werd verkozen tot beste doelman van de Keuken Kampioen Divisie.

Afbeelding
Doodeman en Hilterman

Doelpuntenmakers
De Tricolores scoorde 77 doelpunten in het afgelopen seizoen van de Keuken Kampioen Divisie, het hoogste aantal van de competitie. Het kenmerkende is het hoge aantal verschillende doelpuntenmakers; in totaal vonden zestien spelers het net. Jeredy Hilterman blonk uit met zestien doelpunten, waarmee hij de topdoelpuntenmaker van het seizoen 2023-2024 is van Willem II. In totaal was hij direct betrokken bij 24 doelpunten, dankzij acht assists en zestien doelpunten.

Assistkoning 
Hoewel Hilterman indruk maakte met zijn doelpunten en assists, was het Nick Doodeman die het vaakst als aangever fungeerde. Hij leverde veertien keer de beslissende pass. Dit aantal werd slechts door één andere speler overtroffen in het afgelopen seizoen van de Keuken Kampioen Divisie. Hilterman was met name het eindstation van de voorzetten van Doodeman; vijf keer scoorde hij op aangeven van Doodeman, waarbij hij vier keer de bal met het hoofd binnenkopte. Doodeman's voorzetten waren een gevaarlijk wapen afgelopen seizoen. Hij scoorde ook direct uit een hoekschop tijdens de uitwedstrijd tegen SC Telstar en maakte de cruciale openingstreffer thuis tegen FC Groningen.

Afbeelding
Jesse Bosch

Jesse Bosch
De 24-jarige middenvelder Jesse Bosch wist afgelopen seizoen vijf keer het net te vinden. Hij leverde ook drie assists. Drie van zijn doelpunten kwamen van buiten het strafschopgebied, waaronder een cruciaal afstandsschot dat de 2-0 tegen ADO Den Haag verzekerde. In de maand februari had Willem II een goed resultaat nodig tegen de nummers twee, drie en vier van de competitie. Dankzij de goal van Jesse Bosch wisten de Tricolores met 2-1 te winnen van, op dat moment, directe concurrent ADO den Haag.

Invalbeurten Bokila
Supersub Jeremy Bokila was bijzonder effectief in het afgelopen seizoen, vooral met zijn beslissende late doelpunten. In het seizoen 2023-2024 scoorde de spits elf doelpunten, ondanks dat hij slechts in vijf wedstrijden vanaf het begin speelde, waarbij hij twee keer scoorde. De overige negen doelpunten kwamen tijdens zijn invalbeurten. Voor zijn elf doelpunten had Bokila slechts 987 speelminuten nodig, wat neerkomt op een indrukwekkend gemiddelde van één goal per 90 minuten. Geen andere speler in de Keuken Kampioen Divisie met meer dan vijf doelpunten had zo'n laag minuten-per-doelpunt ratio.

Records
Willem II heeft dit seizoen het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie veiliggesteld met 79 punten, waarmee het clubrecord uit het seizoen 2013-2014 is geëvenaard. Destijds promoveerde de ploeg ook naar de Eredivisie, maar met 76 punten. Dit succes is mede te danken aan de indrukwekkende statistieken van steunpilaar Raffael Behounek. Hij won het hoogste percentage van zijn duels onder alle spelers met minimaal 150 confrontaties, namelijk 66,3% van zijn 187 duels.

Ook Peter Maes heeft een clubrecord gebroken: hij verzamelde 67 punten in zijn eerste dertig competitieduels als hoofdtrainer van Willem II, wat ten minste acht punten meer is dan welke andere trainer dan ook in de geschiedenis van de club in de Eerste Divisie of Eredivisie. De trainer verloor slechts één van zijn eerste dertien thuiswedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, waarmee hij de eerste trainer van de Tricolores is sinds Piet de Visser in het seizoen 1985-1986 die deze prestatie neerzet.

Bericht delen