Spijkers met koppen slaan tegen Jong AZ
Auteur
Arjen Pijfers
Fotografie door
Geert van Erven & Toin Damen

Na de remise tegen Jong FC Utrecht treft Willem II andermaal een beloftenploeg. Subtopper Jong AZ komt op bezoek in Tilburg. Om de concurrentie voor te blijven, kunnen de Tricolores zich geen nieuwe misstap veroorloven.    

Met Jong AZ treft Willem II de hoogstgeklasseerde van alle opleidingsploegen. De Alkmaarders blijven hun leeftijdgenoten van PSV, Ajax en FC Utrecht ruimschoots voor. Vooral op het thuiscomplex in Wijdewormer komt Jong AZ doorgaans goed voor de dag. Zo wonnen de Alkmaarse beloften op eigen veld van De Graafschap, FC Dordrecht en Roda JC.

Effectief
Vorig seizoen won Willem II in eigen huis moeizaam van Jong AZ. Pol Llonch kroonde zich in de slotfase tot matchwinner: 1-0. Eerder dit seizoen ging het vlotter in Alkmaar. Jong AZ had twee keer zoveel balbezit, maar Max Svensson en Jesse Bosch bepaalden het verschil in Tilburgs voordeel (0-2). Jan Sierksma was toen nog de trainer van de Alkmaarse beloften. Inmiddels is hij als assistent van Maarten Martens doorgeschoven naar het eerste en neemt Leeroy Echteld  de honneurs waar bij Jong AZ. 

Afbeelding
WILJAZ

UEFA Youth League
Echteld komt naar Tilburg met diverse spelers  van het team dat vorig jaar de UEFA Youth League won. Daarvan hebben er enkele al de stap naar het eerste gemaakt. Zo is centrale verdediger Wouter Goes inmiddels een vaste waarde, maar ook Ernest Poku en Jayden Addai maken de nodige speelminuten. Keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro debuteerde verdienstelijk als stand-in voor Mathew Ryan. Spits Mexx Meerdink komt op huurbasis uit voor Vitesse.

Talentenfabriek
Ook het huidige Willem II plukt indirect de vruchten van de succesvolle Alkmaarse jeugdopleiding. Erik Schouten, Thijs Oosting, Jeredy Hilterman en Nick Doodeman hebben stuk voor stuk een verleden bij de Noord-Hollandse talentenfabriek. Oosting werd vier jaar geleden zelfs gedeeld topscorer bij Jong AZ samen met Zakaria Aboukhlal. Een echte doorbraak bleef uit, waarna hij na een verhuurperiode bij RKC Waalwijk in Tilburg belandde.  

In deze fase van de competitie mag Willem II geen punten meer morsen. Tegen Jong AZ moeten er spijkers met koppen geslagen worden om op pole position te blijven voor promotie. De wedstrijd in het Koning Willem II stadion begint om 20.00 uur en is via Willem II Radio op JUKE te beluisteren en live te zien op Starchannel. 

Bericht delen