Start tweede competitiehelft in Oss
Jos Derksen
Geert van Erven

Vanavond om 20.00 uur is in het Frans Heesen stadion de aftrap van de 21e competitiewedstrijd van de koploper Willem II tegen de hekkensluiter TOP Oss. Na de overwinning met 4-3 tegen VV Katwijk beginnen de Tricolores aan een mooie reeks van drie duels in januari. Na de wedstrijd in Oss speelt Willem II tegen Jong Ajax (thuis) en Jong PSV (uit). Op 2 februari is in Tilburg de wedstrijd tegen de huidige nummer acht SC Cambuur. Een mooie reeks met mogelijkheden om de voorsprong op de concurrentie te vergroten.

Teleurstellend seizoen voor TOP Oss
TOP Oss staat op dit moment op een teleurstellende 20ste plaats in de KKD met 12 punten en met een doelsaldo van 12-33. Deze plaats komt absoluut niet overeen met de ambities van de club. Het beleid in Oss is al jaren erop gericht een stabiele middenmoter in de KKD te worden. Eigenlijk lukte dat de afgelopen periode alleen in het seizoen 2018-2019 met een zesde plaats in de eindklassering.

De aanstelling van trainer Ruud Brood, afgelopen zomer, sluit goed aan bij dat beleid. Brood brengt een flinke dosis aan ervaring mee. Zo werkte hij als trainer bij RKC Waalwijk, N.E.C., Heracles Almelo, NAC Breda, ADO Den Haag en als assistent bij PSV. In zijn loopbaan van 15 jaar professioneel voetballer droeg hij in het seizoen 1989 – 1990 22 maal het shirt van Willem II.

doodeman
Doodeman vorig seizoen tegen TOP Oss

Blijf op onze hoede
Wat betreft de doelpunten moet TOP Oss het vooral hebben van Roshon van Eijma, Arthur Allermeesch en Konstantinos Doumtsios. In vergelijking met andere teams in het rechterrijtje valt het aantal tegengoals met 33 nog mee. Dat is mede te danken aan het keeperswerk van Mike Havekotte. In de thuiswedstrijd Willem II – TOP Oss op 3 oktober 2023 groeide hij uit tot een held van de wedstrijd en kreeg hij hoge waarderingen. Zo stopte hij een strafschop van Max Svensson en hield hij de meest onmogelijk ballen uit zijn doel. Hij dacht wellicht nog aan een clean sheet. Dat ging niet door en het werd uiteindelijk 2-1 voor Willem II en daarmee was de tweede overwinning van Willem II onder trainer Peter Maes een feit. Voor Top Oss scoorde van Van Eijma in minuut 38 de 0-1. Het was ook de ruststand en pas in minuut 60 en 81 minuut zorgden Raffael Behounak en Jeremy Bokila voor de 2-1 overwinning.

Relaties TOP Oss en Willem II
De wedstrijd TOP Oss – Willem II is in de afgelopen 12 jaar vier keer eerder gespeeld. Tweemaal werd er gewonnen door de Tricolores (0-1 en 1-3) en tweemaal werd er gelijk gespeeld met 1-1. De wedstrijd uit het afgelopen seizoen 2022-2023 op 23 september 2022 werd gewonnen met 1-3. Na 23 minuten stond het 0-3 dankzij twee doelpunten van Michael de Leeuw en één van Mathias Verreth. De eer werd in de 85ste minuut dankzij een penalty gered door Justin Mathieu. Justin is de oudere broer van Dani Mathieu. Justin vertrok afgelopen zomer bij TOP Oss en staat nu onder contract bij FC Noah in Armenië. En zo zijn er meer verbindingen tussen Willem II en TOP Oss. Joshua Smits was in het seizoen 2012-2013 verhuurd door NEC aan TOP Oss. Tot slot speelt in de verdediging van TOP Oss Vasilios Pavlidis, de vier jaar jongere broer van Vangelis Pavlidis.

De wedstrijd begint om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Stan Teuben. De wedstrijd is te volgen via het schakelprogramma van ESPN, Willem II Radio (Juke) en het Liveblog op de website.