Start van de play-offs in Venlo
Auteur
Jos Derksen
Fotografie door
Toin Damen, Geert van Erven

De eerste play-offwedstrijd vanavond is de derde ontmoeting met VVV-Venlo dit seizoen. Op 11 november eindigde de ontmoeting in Venlo in 0-0. De thuiswedstrijd op 9 april werd in een vrijwel uitverkocht Koning Willem II stadion met 2-1 door de Tricolores gewonnen. In de 21e minuut zorgde de topscoorder van VVV (Sven Braken) nog voor de 0-1. Het werd gelukkig dé wedstrijd van Jizz Hornkamp die met twee doelpunten voor de 2-1 zege zorgde.

Afbeelding
dd

Ondanks de 26 doelpunten van de Griekse topscoorder Georgios Giakoumakis slaagde VVV er in 2020-2021 niet in om in de Eredivisie te blijven. Het seizoen erna eindigde de club op de tiende plaats in de KKD. Voor 2022-2023 was de ambitie duidelijk: meedoen om de hoogste plaatsen. De benoeming van trainer Rick Kruys paste volgens de Venlose club helemaal bij die ambitie. Kruys heeft onder andere een carrière als assistent- en interim-trainer bij FC Utrecht achter de rug en heeft een voorkeur voor aanvallend voetbal in een 4-4-2-opstelling.

Vier periodes

Ondanks die ambitie en enkele aankopen zoals Nick Venema (FC Utrecht), Daan Huisman (Vitesse) en Soulyman Allouch (AZ) verliep het seizoen voor VVV wisselend. Dat blijkt uit de eindstanden van de vier perioden: twee keer zevende, een keer vijfde en in de vierde periode een vijftiende plaats. In de eindrangschikking staat VVV met 58 punten op de zevende plaats. Daarvan werden maar liefst 33 punten gehaald in uitwedstrijden. 

Klaar voor de nacompetitie?

Vooral de laatste reeks van tien wedstrijden in de vierde periode verliep teleurstellend: twee overwinningen, vier remises en vier verloren wedstrijden. De twee overwinningen waren tegen Almere City en De Graafschap en verloren werd van Jong Ajax, Telstar, NAC en Willem II. De laatste wedstrijd van de competitie werd afgesloten met een 1-1 tegen Jong Utrecht. De zevende plaats werd uiteindelijk ook veroverd omdat ook de naaste concurrenten her en der punten lieten liggen. Dat gegeven laat Kruys graag achter zich. ‘Dít is hét moment waarop het moet gebeuren! En dat doen we met een hecht team’, aldus Kruys gisteren bij een persmoment.

Smaakmakers

Scoren was deze competitie lastig voor VVV. In de 38 wedstrijden werden 58 doelpunten gemaakt; 39 daarvan kwamen voor rekening van Braken (13), Venema (12), Allouch (7) en Kees de Boer (6). Vanavond ontbreken bij VVV Tristan Dekker, Richard Sedláček, Martijn Berden en Thijme Verheijen. De aanwezigheid van De Boer is nog onzeker. 

Afbeelding
dd
Braken in Venlo in duel met Dammers.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Rob Dieperink. Hij floot ook de onderlinge wedstrijd in november. Ook de VAR is in de play-offperiode aanwezig. Naast de rechtsstreekse uitzending via ESPN is de wedstrijd ook te volgen via Willem II Radio (Juke) en het Matchcenter op deze site. 

Bericht delen