In de zomer van 1944 was Willem II de laatste club die de KNVB-beker in oude vorm won, in vervlogen tijden ook wel de Holdert-beker genoemd. De voorloper van ‘de Dennenappel’, de huidige beker, was daarna twee jaar lang te bewonderen in Tilburg. Op verzoek van de KNVB stuurde Willem II-secretaris Arnaud van de Ven sr. de wisselbeker in 1946 terug naar de Bond. Daar raakte de beker echter zoek. Maar liefst 76 jaar bleef hij spoorloos. Tot afgelopen zaterdag 17 september 2022. Voortaan staat de gewonnen beker van 1944 weer waar hij hoort: in de prijzenkast van het Koning Willem II stadion.
Namens de Erfgoed werkgroep van Willem II namen v.l.n.r. Roger Rossmeisl, René Vermetten en Paul Gerritse de replica van de beker uit 1944 in ontvangst. In Tricolores-shirt Rik van Leeuwen, Willem II-supporter uit Delft.
Met behulp van moderne 3D-printtechnieken en beeldmateriaal van de finale van 1944 tussen Willem II – Groene Ster (9-2) kon een replica worden ontwikkeld. Dit initiatief kwam tot stand door de Delftse voetbalvereniging DSV Concordia uit 1885. Ter ere van hun 135-jarig bestaan werd afgelopen zaterdag de bekerfinale uit 1906 tussen Concordia en SV RAP nog eens overgespeeld, Daarna reikte Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, de replica’s van de verloren beker uit aan alle winnaars tot en met 1944. De rij van roemruchte clubs als HBS, HVV, Quick, EVV Eindhoven, Ajax en Feyenoord werd afgesloten door de laatste winnaar, Willem II.
De bekerwinnaars. Achter v.l.n.r.: Gust Smulders, trainer Adriaan Koonings, Bert van Ierland, Ad Mutsaers, Frans van Loon, Adrie van Seters, Janus Spijkers, Wim Bruens, Jo Horsten, Toon Becx, Ad Remmers, Toon Nouwens, Bert Schuerman, Gust Ooms, Arnaud P.van der Ven.
Midden v.l.n.r.: bondsvoorzitter Karel Lotsy, Wim Moonen, Jan Engel.
Voor v.l.n.r.: Janus Wagener, Wim Engel, aanvoerder Henk Mes met de beker, Nico van Ham, Willy Engel.
Aan het einde van bovenstaande video van de bekerfinale Willem II – Groene Ster is de oude beker te zien
Plaats van handeling was het oude stadion van FC Wageningen, de Wageningse Berg. Namens Willem II ontving Paul Gerritse, voorzitter van het Stichtingsbestuur van Willem II, de replica. In zijn dankwoord citeerde hij de woorden van Karel Lotsy uit 1944, destijds voorzitter van de NVB (vanwege de Duitse bezetting ontbrak de Koninklijke ‘K’): ’Ik behoef u niet te zeggen wat rood, wit en blauw voor ons zegt. Het zijn uw kleuren. Het rood: de liefde voor uw club, maar ook voor uw vaderland. Het blauw: de trouw aan die club, maar ook aan uw vaderland’.
‘Nadat we vorig jaar ter ere het 125-jarig jubileum de KNVB-beker uit 1963 hebben mogen bijzetten in onze prijzenkast (aangeboden door de vereniging van oud-spelers Oude Glorie, red.), kunnen we de beker uit 1944 nu daarnaast plaatsen’, aldus Paul Gerritse na de overhandiging. ‘Daarmee doen we recht aan de rijke clubhistorie van Willem II.’
Plaats van handeling was het oude stadion van FC Wageningen, de Wageningse Berg
Een uitgebreid verhaal over de terugkeer van de ‘Holdert-beker’ is te lezen in de aanstaande editie van Tricolores Magazine.
Bericht delen