Tien spookminuten nekken Willem II in Eindhoven: 4-0

Willem II is er niet in geslaagd om het bij vlagen goede spel om te zetten in punten. De Tilburgers speelden een uitstekende eerste helft, hadden zelfs de beste kans op de openingstreffer, maar zagen de hoop op een goed resultaat in de tweede helft binnen tien minuten verdampen.

Willem II trad aan in nagenoeg dezelfde opstelling als tegen SC Heerenveen. Pedro Chirivella keerde terug van zijn schorsing. Zijn vervanger van vorige week, Elmo Lieftink, bleef in de basis omdat Etien Velikonja moest afhaken met een lichte hamstringklachten. Bijna was het devies van Erwin van de Looi om in Eindhoven snel te scoren door Thom Haye waargemaakt. Na vijf minuten kreeg hij de bal uit een mooie pass van Kostas Tsimikas wel achter doelman Zoet, maar nét niet achter de doellijn. De Tilburgers kwamen het eerste kwart van de wedstrijd meer dan behoorlijk door. Een schot van Haye belandde naast het doel en Ben Rienstra kon een goede actie door de as van het veld niet belonen.

Grote kans Rienstra

In de 21e minuut liet PSV voor het eerst serieus van zich horen via Bergwijn. Zijn vlammende schot werd door Jordens Peters tot corner gekopt. De grootste kans van de eerste helft was echter voor Willem II. Na een dik halfuur kwam Fran Sol uitstekend door op rechts en schoot uit een moeilijke hoek knap op doel. Zoet pareerde, maar legde daarmee de bal panklaar voor Rienstra. Tot grote teleurstelling van de 292 meegereisde Tilburgse supporters schoot hij over. Kort daarna had ook Locadia de openingstreffer kunnen maken. Hij maaide over de bal. Onder een licht fluitconcert van het thuispubliek gingen de beide teams aan de thee.

Snelle en grote achterstand

Zo goed als Willem II de eerste helft was doorgekomen, zo ongelukkig begon de tweede. In de 49e minuut probeerde Chirivella met een sliding balverlies te herstellen. Hij bracht daarmee onbedoeld Lozano in gunstige scoringspositie. Die wist daar wel raad mee: 1-0. Diezelfde Lozano gaf zes minuten later hoog voor op Marco van Ginkel, die bij de tweede paal terugkopte. Gastón Pereiro kon van dichtbij de tweede van PSV inkoppen. Amper bekomen van de tegenslagen lag drie minuten later ook nog de derde Eindhovense treffer achter Wellenreuther. Lozano kopte een voorzet van Van Ginkel onberispelijk binnen. Zo werd Willem II genekt in 10 Eindhovense spookminuten.

Onterechte strafschop

In de 69e minuut deed ook scheidsrechter Manschot een duit in het zakje van de Tilburgse malaise. Een duel tussen Locadia en Wellenreuther werd gewonnen door de laatste, die de bal duidelijk zichtbaar opzij werkte. De volkomen onterecht toegekende penalty werd door Van Ginkel benut. Met Croux en Coulibaly voor Haye en Lieftink restte de Tilburgers niet meer dan het uitspelen van de wedstrijd. Bijna werd de eer nog gered, maar Coulibaly schoot van dichtbij op Zoet.

'Teleurstelling'

Willem II-coach Erwin van de Looi prees in de persconferentie de eerste helft: ‘de momenten waren volgens mij voor ons.’ Desondanks overheerste vooral teleurstelling. ‘Na de ongelukkige 1-0 geven we de wedstrijd weg. Daar moeten we aan werken om onderin weg te komen.’