Titanenstrijd in Kerkrade
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Geert van Erven

Met de thuisoverwinning op FC Den Bosch bleef de zegetocht van het Willem II van Peter Maes maar voortduren. Het was alweer de vierde zege op rij voor de Tricolores, die vanavond afreizen naar Kerkrade voor het duel met koploper Roda JC. 

Als er op 19 mei 2023 een einde komt aan de wedstrijd Roda JC – Willem II (2-2), slaken de supporters van de thuisploeg hoogstwaarschijnlijk een zucht van verlichting. Het horrorseizoen 2022/23 zit er dan eindelijk op. De Limburgers eindigen met 43 punten uit 38 wedstrijden op een zeer teleurstellende vijftiende plaats. En de statistieken zijn logischerwijs niet om over naar huis te schrijven. De puntendeling met Willem II betekent alweer de negende wedstrijd zónder overwinning. Daarnaast gaan er in het hele seizoenen maar liefst negentien wedstrijden verloren. En daar zitten uiterst pijnlijke nederlagen tussen. Bijvoorbeeld de verliespartijen bij TOP Oss (3-0) en Jong PSV (5-1). De zeer matige eindbalans van Roda betekent wéér een nieuw Keuken Kampioen Divisie-seizoen in het Parkstad Limburg Stadion, dat vijf seizoenen geleden voor het laatst het decor was van een krachtmeting in de Eredivisie. 

Afbeelding
bosch
Jesse Bosch vorig seizoen tijdens Roda JC - Willem II

Trotse lijstaanvoerder
Het kan echter verkeren in de voetballerij, want amper een half jaar na de desastreuse jaargang 2022/23 is Roda de trotse lijstaanvoerder van de Keuken Kampioen Divisie. De Koempels schoten uit de startblokken en pakten in de eerste drie wedstrijden telkens de volle buit. De 1-0 nederlaag op bezoek bij Jong FC Utrecht strooide vervolgens wat zand in de Limburgse motor, die al vrij snel weer op volle toeren kon draaien. In de daaropvolgende zes wedstrijden verloor Roda namelijk geen enkele keer. En dát resulteert nu dus in de eerste plek op de ranglijst. Ook sleepte het door de goede prestaties op het veld de eerste periodetitel in de wacht.

Maar – hoe clichématig het ook klinkt – het seizoen is nog jong en Roda heeft die koppositie allesbehalve stevig in handen. Zo heeft nummer twee ADO Den Haag slechts twee punten minder. En uiteraard loert Willem II ook op de koppositie. De Tilburgers verzamelden slechts drie punten minder dan Roda en zijn terug te vinden op de derde plaats in de Eerste Divisie. 

Ploeg in bloedvorm
Met Willem II treft Roda een ploeg in bloedvorm. Het is sinds de komst van Maes bezig aan een imposante reeks. De laatste vier wedstrijden werden állemaal winnend afgesloten. Na de 0-2 zege bij Jong AZ volgden thuisoverwinningen op TOP Oss (2-1), De Graafschap (4-2) en FC Den Bosch (3-1). Saillant detail: tijdens de ontmoetingen in het Koning Willem II stadion kwam de thuisploeg telkens op achterstand, die vervolgens door invaller Jeremy Bokila ongedaan werd gemaakt. De boomlange spits maakte in totaal vijf doelpunten; één treffer tegen TOP Oss en tweemaal een dubbelslag in de duels met De Graafschap en FC Den Bosch. Met zijn noeste arbeid en scoringsdrift doet Bokila plotseling mee met de topschutters van de Keuken Kampioen Divisie. Zo heeft hij een achterstand van slechts drie doelpunten op Martijn Kaars (Helmond Sport) en Milan Smit (SC Cambuur), de koplopers in het topscorersklassement. 

Willem II wil de ongeslagen reeks natuurlijk dolgraag in leven houden. En dat kan zomaar eens een hels karwei worden. In eigen huis is Roda dit seizoen namelijk nog ongeslagen. Helmond Sport (4-1), TOP Oss (2-0), Telstar (3-0), FC Den Bosch (4-1) en Jong AZ (3-1) werden in Zuid-Limburg allemaal aan de zegekar gebonden. Als Willem II erin slaagt om Roda de eerste thuisnederlaag van het seizoen te bezorgen, dan is dat de eerste Tilburgse zege in Kerkrade sinds september 2017. Toen werd het in de Eredivisie 1-3 door doelpunten van Etien Velikonja (2x) en Fran Sol. 

Afbeelding
vermeulen
Vermeulen in duel met Roda JC-speler

Uitvak als ware steunpilaar
Roda JC en Willem II bevinden zich in de bovenste regionen van de Keuken Kampioen Divisie. Dat betekent een duel waarin de belangen groot zijn. Komt Willem II in punten gelijk met de koploper? Met ruim 800 meereizende Willem II’ers zal het uitvak in ieder geval fungeren als een ware steunpilaar. De in Tilburg achtergebleven supporters kunnen het duel helaas niet live volgen via ESPN. Dat kan wél via Willem II Radio op Juke en het Matchcenter op de website. 

Bericht delen