Uit de oude doos: Clubsentiment verhindert fusie

Eind jaren vijftig kent Tilburg drie (semi)profclubs: LONGA, NOAD en Willem II. LONGA speelt al jaren niet meer op het hoogste niveau. NOAD en Willem II bungelen onderin de Eredivisie. Drie profclubs lijkt simpelweg teveel voor een stad als Tilburg. In 1958 komt een fusie voor het eerst ter sprake en jarenlang zal het een agendapunt blijven. LONGA en NOAD staan er niet onwelwillend tegenover, maar voorzitter dr. Bert Schuerman van Willem II is pertinent tegen. En zo blijft het jarenlang bij praten, zonder dat er concrete afspraken kunnen worden gemaakt.



Voor aanvang van het seizoen 1965-1966 valt één fusiepartner af. LONGA keert vrijwillig terug naar de amateurs. En dus blijven NOAD en Willem II over, niet bepaald vrienden van elkaar, maar door financiële problemen en onder druk van de gemeente Tilburg tot elkaar veroordeeld. In 1971 is het water NOAD tot aan de lippen gestegen. De club moet een keuze maken: fuseren met Willem II of terugkeren naar de amateurs. Hoewel niet van harte neemt Willem II toch plaats aan de onderhandelingstafel. Er moeten nogal wat hobbels genomen worden. Hoe wordt de zetelverdeling (NOAD – Willem II) in het nieuwe bestuur? In welke kleuren gaat de club spelen? En wat te doen met de schulden van beide clubs?



Uiteindelijk lijken alle plooien gladgestreken. Er wordt een voorlopige fusieovereenkomst opgesteld die door NOAD wordt ondertekend en vervolgens naar Willem II wordt verzonden. Namens alle betrokken partijen verschijnt er een persbericht waarin wordt bekendgemaakt dat de fusie rond is. Met ingang van het seizoen 1971-1972 zal FC Tilburg een feit zijn. Tenminste dat denkt de gemeente en dat denkt NOAD. Maar de fusieovereenkomst wordt door Willem II niet ondertekend.



Op 29 juni 1971 neemt het bestuur van Willem II in een vergadering een historische beslissing waardoor we nu nog ieder jaar 12 augustus 1896 vieren, de oprichtingsdatum van Willem II. Op het laatste moment trekt Willem II zich namelijk terug, tot verbijstering van de gemeente Tilburg en NOAD. In de kranten liet Willem II destijds optekenen dat onvoldoende financiële garanties van de gemeente Tilburg het breekpunt vormden. Maar later bleek clubsentiment van Willem II-zijde de ware reden te zijn geweest voor het afketsen van de fusie.



NOAD gaat terug naar de amateurs en Willem II blijft zelfstandig. De Tricolores blijven het grootste deel van de jaren 70 acteren in de marge van het betaalde voetbal. Toch juichen we nu nog steeds voor het rood-wit-blauw van Willem II en niet voor FC Tilburg!

Bericht delen