Uitreiking van erespelden aan Pius Arts en Bert Schuerman
Auteur
Roger Rossmeisl
Fotografie door
Toin Damen

Het was gezellig druk in de Bert Schuerman-zaal, afgelopen vrijdagavond voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. In de Koningsclub werd de postume benoeming tot erelid van de Willem II-voorzitters Pius Arts en Bert Schuerman bekend gemaakt. In het bijzijn van vele nazaten van beide ‘landskampioen-voorzitters’ en met uitzicht op de voorzittersportretten boven de ingang van het stadion, reikte Gerard van Laarhoven, voorzitter van het Stichtingsbestuur van Willem II, de erespelden uit aan kleindochter Pia Arts en kleinzoon Frank Schuerman. 

Afbeelding
Ereleden
Pius Arts en Bert Schuerman.

Onder voorzitterschap van Pius Arts speelde Willem II zijn eerste wedstrijd in het rood-wit-blauw (1904), kreeg de club zijn eerste onderkomen in de wijk Koningshoeven en werd de club in 1916 de eerste niet-westerse landskampioen. Bovendien was Arts mede-oprichter van het Tilburgsch Sportpark, sinds 1924 nog steeds de thuishaven. Huisarts Bert Schuerman maakte als voorzitter zelfs twee landskampioenschappen mee, in 1952 en in 1955. Daarnaast werd in 1971 de op handen zijnde fusie met LONGA en NOAD hoogstpersoonlijk door ‘d’n Dokter’ afgewend, waardoor Willem II de sanering in het betaald voetbal overleefde als enige betaald voetbalvereniging van Tilburg. ‘Er staat hier meer dan vijftig jaar voorzitterschap van Willem II in deze ruimte’, duidde Gerard van Laarhoven de avond, voordat hij de erespelden uitreikte.   

Pia

De familie Arts was met twee familielijnen vertegenwoordigd: de nazaten van Pius Arts en die van Harrie Arts, de broer van Pius. Samen met hun broer Leo speelden de Artsen in het eerste decennium van de twintigste eeuw in het eerste van Willem II. Opmerkelijk was de aanwezigheid van maar liefst vier Pia Artsen, allen vernoemd naar voorzitter Pius: twee achterkleindochters, één kleindochter en één nicht van Pius, de dochter van Harrie.

Afbeelding
Pia Arts, kleindochter van Pius.
Pia Arts, kleindochter van Pius.

Met name bij die laatste Pia wakkerde het rood-wit-blauw nog vurig. ‘Mijn vader Harrie heeft de liefde voor de club aan mij overgedragen’, voelde Pia zich als een vis in het water. Achterkleindochter Katishe had al eerder contact gehad met Willem II. ‘Via Jan Vioen heb ik een foto-album uit de tijd van Pius aan Willem II in bruikleen gegeven voor de expositie in de LocHal van vorig jaar.'



Tricolores-virus

Na de uitreiking van de erespelden nam de kleinzoon van ‘d’n Dokter’, Frank Schuerman, het woord. ‘Sinds corona weten we allemaal wat een virus is. Het kan hardnekkig zijn, uiterst besmettelijk en resistent’ aldus Schuerman, in het dagelijks leven tevens dokter. ‘Dankzij opa heerst bij ons in de familie het Tricolores-virus. Alle generaties Schuerman zijn ermee besmet en het is ongeneeslijk.’

Afbeelding
Tricolores
Van Laarhoven met Frank Schuerman.

Kleinzoon Job Vercauteren herinnerde zich nog hoe hij als klein jongetje, als opa Bert de wedstrijd volgde, met Frank tikkertje deed op de eretribune. ‘Na de wedstrijd voetbalden we in de catacomben en het spelershome. Tussen de spelers door.’ Op initiatief van Frank Schuerman werd de uitreiking stijlvol afgesloten met het Willem II-clublied, dat uit volle borst werd meegezongen door alle nazaten.

Meer over de postume benoeming tot erelid van Pius Arts en Bert Schuerman is te lezen in de nieuwe editie van Tricolores Magazine, die binnenkort verschijnt.   

Afbeelding
Ereleden

Bericht delen