Vaak alles of niets bij Jong Ajax
Auteur
Arjen Pijfers

Ruim een week na het gelijke spel tegen Almere City gaat Willem II op bezoek bij Jong Ajax. De wedstrijd tegen de Amsterdamse talentenfabriek is een mooie graadmeter voor de mannen van Kevin Hofland. Op sportpark De Toekomst lopen immers altijd toppers in spe rond die worden klaargestoomd voor Ajax 1.  



Debuteren in de hoofdmacht. Voor Kik Pieri, Youri Baas, Youri Regeer, Sontje Hansen en Amourricho van Axel Dongen kwam die droom al uit. De meeste vlieguren maken ze nog bij Jong Ajax, in afwachting van hun grote doorbraak. Datzelfde geldt voor Kian Fitz-Jim. De jeugdinternational is dit jaar de grote smaakmaker in de ploeg van trainer John Heitinga. 



Uitzondering

Jong Ajax is in eigen huis doorgaans moeilijk te kloppen. De wedstrijd tegen Helmond Sport eerder deze maand was de uitzondering die de regel bevestigde. Ondanks 74% (!) balbezit bleef de thuisclub met lege handen achter. Met een heerlijk doelpunt brak ex-Willem II’er Elmo Lieftink al in de tweede minuut de score open. De Amsterdamse groeibriljanten beten zich daarna anderhalf uur lang stuk op de stugge Brabanders.  



Wisselvalligheid troef

Zoals wel vaker het geval is bij beloftenteams, komt Jong Ajax dit seizoen nogal wisselvallig voor de dag. Zo verloor de ploeg kansloos van laagvlieger ADO Den Haag (4-0) om een week later koploper Heracles Almelo met exact dezelfde cijfers klop te geven. In die wedstrijd scoorde Lorenzo Lucca twee keer. De boomlange Italiaan maakt deel uit van de A-selectie, maar kwam tot dusver tot slechts vijf invalbeurten. Bij Jong Ajax is hij samen met Christian Rasmussen topscorer met vier doelpunten. 



Kampioen in 2018

Jong Ajax speelt sinds 2013 in de Eerste Divisie. Met wisselend succes. In 2018 werd het kampioenschap behaald met jongens als Noussair Mazraoui, Danilho Doekhi, Mitchel Bakker, Dani de Wit en Noa Lang. Ook de voormalige Willem II-spelers Che Nunnely en Damil Dankerlui maakten deel uit van dat elftal. Beloftenteams kunnen niet promoveren, waardoor runner-up Fortuna Sittard (destijds met Hofland aan het roer) na zestien jaar terugkeerde in de Eredivisie. 



Andrades vierklapper

Willem II speelde één keer eerder tegen Jong Ajax op sportpark De Toekomst. In 2013 bleven de Tricolores op 1-1 steken tegen de Amsterdamse beloften, waarvoor onder andere Jasper Cillessen, Daley Blind, Kenny Tete en Davy Klaassen in actie kwamen. Lucas Andersen scoorde voor de Amsterdammers, Bruno Andrade maakte uit een penalty gelijk. In de return walste Willem II met 7-1 over Jong Ajax heen door onder andere een hattrick van… Andrade. Ook Riechedly Bazoer en Sheraldo Becker konden de Tilburgse monsterzege niet voorkomen. 

Bericht delen