Van Korvelse kant naar KingSide

Het is een historische foto: supporters van Willem II hebben zich in 1979 verzameld ‘onder de klok’ in vak B van het Gemeentelijk Sportpark. Ze hangen een grote rood-wit-blauwe vlag op met daarop aangebracht de tekst ‘King-Side Willem II’. Een van de meest fanatieke tribunes in een Nederlands voetbalstadion is geboren.



Voor de aantrekkingskracht van juist dat deel van het stadion moeten we terug in de geschiedenis. Wanneer in de negentiende eeuw de grote textielfabriek van fa. Diepen zich vestigt in de wijk Korvel ontstaat daar een echte arbeiderswijk. De arbeiders van die fabriek wonen relatief dicht bij het stadion en worden daarom vaak aanhanger van Willem II, zeker na de kampioenschappen van 1952 en 1955. Ze bevolken de tribunes aan de ‘Korvelse kant’ zoals de vakken A, B en C van het Gemeentelijk Sportpark in de volksmond worden genoemd. De overzijde is de Goirlese kant.



Internaat en kerk

Korvel blijkt op veel gebieden een rol te spelen in de geschiedenis van Willem II. Wanneer de club in 1974 een jeugdinternaat opricht, brengt het haar talenten onder in een pand aan de Korvelseweg, recht tegenover de Candyshop.

Die locatie was waarschijnlijk niet gekozen als het nog aan pastoor Wijnand van der Waarden had gelegen. Van der Waarden is de pastoor van de parochie Korvel en tussen 1948 en 1970 geestelijk adviseur van de Tricolores. Hij is bovendien fanatiek supporter en verzet de mis op zondagmiddag een paar uur om eerst Willem II aan het werk te kunnen zien.



Haantje van de kerk

De kerk van Korvel en dan met name de windhaan op de toren, staat volgens oude verhalen aan de basis van veel doelpunten die gescoord werden aan de Korvelse kant. Hoe dat precies zit en het complete verhaal over de band met Korvel en de KingSide is te zien in de expositie Leev’ Hoezee, 125 jaar Willem II, die nog tot 28 november te zien is op het stadsbalkon van de Bibliotheek LocHal van Tilburg. De toegang is gratis.

Bericht delen