Vechtend Willem II strijdend ten onder

Willem II is in eigen huis onderuit gegaan tegen Ajax. De Tricolores kwamen door een strafschop van Etien Velikonja op voorsprong, maar zagen de Amsterdammers door doelpunten van Lasse Schone, Siem de Jong en David Neres na rust de achterstand ombuigen: 1-3.

Opstellingen

In aanloop naar deze wedstrijd was het alleen nog even gissen welke twee spitsen trainer Erwin van de Looi in de opstelling zou zetten. De keuze viel op Etien Velikonja als vervanger van de afwezige Fran Sol met Mo El Hankouri als zijn secondant. Bij Ajax was Kasper Dolberg de vervanger van de aan zijn knie geblesseerde Amin Younes. Ex Willem II’er Kostas Lamprou bekeek het duel vanaf de bank, Mitchell Dijks met een bovenbeen blessure vanaf de tribune.

Hart onder de riem

De spelers van Willem II betuigden Fran Sol hun steun door in een speciaal voor hem gemaakt shirt het veld te betreden. De 13.907 supporters deden het in de negende minuut met Spaanse vlaggen en een minuut durend klaterend applaus nog eens uitgebreid over. Op dat moment had Ajax keeper Andre Onana al enkele benauwde momenten en twee corners overleefd. Het spel bleef op en neer golven, met in de eerste helft twee uitblinkende doelmannen en geen doelpunten.

Voorsprong

In de tweede helft vielen de doelpunten wel. Etien Velikonja scoorde vanaf de stip de 1-0, nadat Thom Haye was gevloerd. Ismail Azzaoui kreeg een grote kans om de voorsprong te verdubbelen, maar de Ajax-doelman wist dit met een glansparade te voorkomen. Daarna zag je de krachten bij de thuisclub wegvloeien en was het wachten op de gelijkmaker. De 1-1 kwam van de voet van Lasse Schone en niet veel later schoot ook Siem de Jong van afstand de 1-2 binnen.

Slotoffensief

Met de eerste minuten van Bartholomew Ogbeche sinds zijn kruisbanden blessure zette Willem II aan voor een slotoffensief met enkele kleine kansjes. In blessuretijd gooide David Neres het duel op slot door een terugspringende bal van de keeper binnen te tikken: 1-3.

Pittige week

Trainer Marcel Keizer stak op de persconferentie de loftrompet over Willem II. ‘Een goed georganiseerde tegenstander, spelend in een andere formatie dan we in Nederland gewend zijn. Wij hadden het er moeilijk mee.’ Erwin van de Looi sprak over een pittige week met veel menselijk drama. ‘Om van Ajax te kunnen winnen moet iedereen top zijn. Het is geen schande om te verliezen, we gaan de rug rechten, alles een plaatsje geven en dan met elkaar richting Alkmaar voor de punten’, waren zijn laatste woorden.