Volle bak tegen Ajax
Auteur
Arjen Pijfers
Fotografie door
Geert van Erven

Na de domper tegen Sparta komt koploper Ajax op bezoek. Een ware krachtproef gezien de huidige vorm van de gasten. In een uitverkocht huis kan Willem II evenwel het chagrijn van zich af spelen. 

‘Bom onder Ajax,’ kopte VI vorige week met chocoladeletters. Inderdaad ging het deze maand in Amsterdam over van alles en nog wat, behalve over voetbal. De sportieve prestaties lijken niet te lijden onder de crisissfeer. Binnen enkele dagen boekte Ajax twee klinkende 5-0 overwinningen op subtoppers Vitesse en FC Twente. Trainer Erik ten Hag had een simpele verklaring voor die ongekende dadendrang: ‘De focus van de spelers ligt op het veld.’

Clean sheets

In vergelijking met vorig seizoen valt vooral het geringe aantal tegendoelpunten op. Ajax incasseerde pas vijf tegentreffers. De komst van routinier Remko Pasveer stuitte aanvankelijk op enige scepsis in Amsterdam, maar na 18 (!) clean sheets in de competitie is de kritiek verstomd. Pasveer is een uitstekende meevoetballende keeper, die ook in de Champions League zijn waarde bewees. Bovendien staat de verdediging vóór hem als een huis. 

Afbeelding
Pasveer

Remko Pasveer.

Topscorer Haller

De defensieve stabiliteit gaat niet ten koste van het scorend vermogen. Goalgetter Sébastien Haller heeft ook in de Eredivisie zijn draai gevonden. Na zijn hattrick tegen FC Twente voert hij in zijn eentje met 16 treffers de vaderlandse topscorerslijst aan. Maar bij Ajax kan eigenlijk iedereen scoren. De teller staat alweer op 69 doelpunten, een indrukwekkend gemiddelde van ruim drie goals per wedstrijd. 

Afbeelding
Haller

In de Johan Cruijff Arena werd het 5-0. Haller scoorde in dat duel niet. 



Strijd op drie fronten


De belangrijkste tegenstander van Ajax is Ajax zelf. De Amsterdammers strijden op drie fronten en de kunst is dan vooral om de ploeg scherp en fris te houden. Ten Hag is er een meester in om zijn mannen te behoeden voor verslapping of overschatting. Toch morst ook de huidige landskampioen hier en daar wel eens een puntje. Zo profiteerden Heracles, FC Utrecht en Go Ahead Eagles dit seizoen al eens van een mindere dag van de Amsterdammers.

Maximale score

Op voorhand lijkt het niet het meest gunstige moment om de koploper te treffen. Ajax is de ploeg in vorm die het kampioensritme heeft hervonden. Die vier competitiewedstrijden na de winterstop leverden de maximale score van 12 punten op. Daar staat tegenover dat Willem II op eigen bodem niets te verliezen heeft. Na maanden in (bijna) lege stadions kan de ploeg van trainer Fred Grim eindelijk weer rekenen op een volle bak in Tilburg.

Afbeelding
pavlidis

In de Eredivisie verloor Ajax pas twee keer. In Amsterdam zegevierden AZ en FC Utrecht. Vangelis Pavlidis scoorde in december in de door AZ met 1-2 gewonnen wedstrijd (foto © Vincent de Vries, ProShots)



Opsteker

Stunten tegen Ajax. In de afgelopen jaren bewees Willem II dat het kan, vooral in Amsterdam. In eigen huis laat een driepunter wat langer op zich wachten. In 2008 won Willem II voor het laatst (2-1). Frank Demouge en Mehmet Akgün waren de doelpuntenmakers. De laatste ontmoeting in Tilburg eindigde ruim een jaar geleden in 1-1. Antony zette de Amsterdammers al na vier minuten op voorsprong. In de tweede helft trok Otschi Wriedt de stand gelijk, waardoor het geplaagde Willem II met een opsteker de winterstop in ging. 

Willem II - Ajax begint om 18.45 uur. Pol van Boekel is de scheidsrechter. In Zeist is Edwin van de Graaf de VAR. Wedstrijdsponsor is Broeren Civil Solutions. 

Bericht delen