Jos Derksen
Geert van Erven

Zondag 3 september is om 14.30 uur de aftrap van de enige echte Brabantse derby Willem II – NAC Breda in een vol Willem II stadion.

De aanloop naar de derby
Na het gelijke spel tegen FC Groningen is de focus van de Tricolores gericht op de twee aankomende thuiswedstrijden: De derby tegen NAC Breda en vrijdag 8 september (21.00 uur) tegen MVV Maastricht. De club uit Breda is niet gelukkig met de resultaten uit de eerste drie wedstrijden: 2-2 bij FC Dordrecht, een magere 2-1 winst tegen Jong AZ en 2-0 verlies bij FC Eindhoven. De spelers van Peter Hyballa hebben dus iets goed te maken.

Meerveld
Meerveld tijdens Willem II - NAC Breda vorig seizoen

NAC Breda: gericht op terugkeer naar de Eredivisie
De geel-zwarten zijn begonnen aan het vijfde seizoen in de Keukenkampioendivisie. De ambitie is volledig gericht op promotie. In het afgelopen seizoen 2022-2023 verliep de eerste seizoenshelft niet goed. De veertiende plaats op de ranglijst in de winterstop was teleurstellend. Dat leidde tot het ontslag van Robert Molenaar en de aanstelling van Hyballa als trainer. De opdracht aan hem was duidelijk: de play-offs halen. Dankzij een inhaalrace in de derde en vierde periode eindigt de Bredanaren uiteindelijk op de zesde plaats. Echter in de play-offs struikelde NAC Breda over FC Emmen. Die op hun beurt weer moesten buigen voor Almere City.

De kater van Willem II
De Tricolores hebben een kater overgehouden aan de twee wedstrijden tegen NAC Breda in het vorige seizoen. De thuiswedstrijd op 11 december 2022 werd, ondanks een vroege goal in de achtste minuut van Jeremy Bokila, verloren met 1-2. Direct na de rust scoorden in vijf minuten tijd Ruben Ligeon en Jarchinico Antoina. Zij bepaalden de eindstand. De uitwedstrijd op 14 april werd bij een 0-1 stand dankzij een goal van Elton Kabangonu gestaakt door vuurwerk op het veld. De resterende 16 minuten werd elf dagen later in een leeg stadion gespeeld. Het lukte niet de voorsprong te behouden en in de laatste minuut scoorde Ezechiel Banzuzi de gelijkmaker voor NAC Breda.

De geel-zwarten op de transfermarkt
Om de ambities waar te maken is tijdens de zomerstop flink geïnvesteerd en zijn onder andere de volgende spelers gehaald: centraal middenvelders Clint Leemans (Viborg Denemarken) en Dominik Janosek (Pardubice, Tsjechië), rechtsbuiten speler Patriot Sejdiu (Malmö FF, Zweden) en verdedigers Boy Kemper (ADO Den Haag) en Jan van den Bergh (Beerschot, België). In de laatste dagen van de transferperiode werden nog spits Sigurd Haugen (Aalesunds FH, Noorwegen) en de Slowaakse rechtsback Martin Koscelnik (Rapid Wien, Oostenrijk) toegevoegd aan de selectie.
Een aantal van de nieuwe aanwinsten speelden zich afgelopen woensdag in een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen 021 al warm voor de derby tegen Willem II. Deze wedstrijd werd gewonnen met 2-1 dankzij doelpunten van de nieuwelingen Leemans en Haugen.

De wedstrijd van aankomende zondag staat onder leiding van Edwin van de Graaf. Via ESPN 4 is de wedstrijd live te volgen. Natuurlijk is de derby ook via Willem II Radio op Juke te beluisteren en het Matchcenter op de website houd je ook up-to-date.