Willem II bekert verder na winst op SJC
Auteur
Koen van Santvoord
Fotografie door
Toin Damen

In de eerste ronde van de KNVB Beker heeft Willem II afgerekend met de amateurs van SJC. In een winderig Noordwijk leidde de thuisclub kort met 1-0, maar uiteindelijk trokken de Tricolores aan het langste eind: 1-3. Zaterdagvond is de loting voor de tweede ronde.

Willem II had het getroffen met de tegenstander, want SJC was de laagst geklasseerde ploeg van allemaal: de club uit Noordwijk staat voorlaatste in de vierde divisie. Tegenover die lage rangschikking stond echter een torenhoge motivatie bij de thuisclub, want nooit eerder speelde SJC in de eerste ronde van de KNVB Beker. Het treffen met Willem II geldt dan ook als een van de absolute hoogtepunten in de historie van de in 1920 opgerichte Sint Jeroen’s Club.

Afbeelding
Van den berg
Van den Berg met een belangrijke redding

Trainer Peter Maes had flink gesleuteld aan zijn basisopstelling om zo ook andere spelers een kans te gunnen. De opvallendste naam was die van Connor van den Berg, de tweede doelman die Joshua Smits verving. Ook voor Freek Heerkens, Niels van Berkel, Amine Lachkar, Max de Waal, Max Svensson, Jeremy Bokila en Patrick Joosten was een basisplaats weggelegd.

3 goals in 8 minuten
In het hagelnieuwe Sportpark Lageweg leek SJC even op een stunt af te koersen, toen Martijn van Trigt in de 11e minuut helemaal vrij voor Van den Berg opdook. Hij bedacht zich niet en schoot de bal hoog in de korte hoek binnen: 1-0.

Onder toeziend oog van de 240 meegereisde Tilburgse supporters repareerde Willem II de schade binnen acht minuten. Eerst was het Svensson die na een handig wippertje van Jesse Bosch de bal in de verre hoek schoof. Een paar minuten later kwamen de Tricolores op voorsprong. Tommy St. Jago zag zijn kopbal uit een corner nog op de lijn gekeerd, maar zijn rebound was onhoudbaar: 1-2! 

De amateurs gaven de moed niet op, integendeel. Terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam en storm Ciarán over de hybride grasmat raasde, bleven de zwart-witten compact voetballen, loerend op een uitbraak. Tot tweemaal toe werd Van den Berg gedwongen tot een redding, na gevaarlijke schoten van Sven Wisselink.
 

Wind mee
Na rust had Willem II de wind mee, maar tot grote kansen leidde dit niet. Waar een snelle 1-3 het verzet bij de thuisclub had kunnen breken, bleef de genadeklap uit. Dit tot groot ongenoegen van Peter Maes, die zich regelmatig langs de lijn stond op te winden.
Zo mochten de mannen van SJC blijven hopen op een stunt. Ze werkten hard en verlieten gaandeweg de verdedigende stellingen om een gelijkmaker af te dwingen. Maar op een gevaarlijk moment vlak na rust wist de thuisclub geen gevaar meer te stichten. Terwijl de wedstrijd naar het einde kabbelde, kregen aan Tilburgse zijde ook Michael de Leeuw, Valentino Vermeulen, Jeredy Hilterman en Matthias Verreth nog speelminuten. Laatstgenoemde was nog dichtbij de 1-3, maar in de blessuretijd bracht Hilterman alsnog aan alle twijfels een eind, toen hij een afgeslagen voorzet van Vermeulen koelbloedig binnenschoof.

Afbeelding
de leeuw

Sprankelend was het allemaal niet, maar Willem II deed wat het aan zijn stand verplicht is: winnen van de amateurs van SJC. Waar de Tricolores vorig seizoen nog struikelden in de eerste ronde (1-0 verlies bij FC Eindhoven), zo gaan we nu wél de koker in bij de loting komende zaterdag. Deze tweede ronde, waarin ook de topclubs instromen, wordt afgewerkt op 19, 20 en 21 december.

Bericht delen