Een groot deel van het archief van Willem II ligt voortaan opgeslagen bij het Regionaal Archief Tilburg. Voorafgaand aan Willem II – RKC Waalwijk werd de overdracht op symbolische wijze beklonken.
De overhandiging van de inventaris van het archief door Yvonne Welings (gemeentearchivaris) aan clubarchivaris Harrie Verhoeven was de afsluiting van een bijzonder proces dat begon in 1995. In de aanloop van het 125-jarig bestaan van de Tricolores is het archief nu goed geordend en toegankelijk voor iedereen. Hiermee heeft Willem II als een van de weinige Betaald Voetbal Organisaties in Nederland haar archief ondergebracht op de plaats waar het hoort: bij het Regionaal Archief. Bij de overdracht werden tevens twee bijzondere foto’s van de Tilburgse club uit 1907 gepresenteerd.
Door het hele stadion
De samenstellers van het jubileumboek van het honderdjarig bestaan van Willem II in 1996, ontdekten dat de club weliswaar schitterend archiefmateriaal bezat, maar dat het materiaal ongeordend door het hele stadion te vinden was. Clubiconen Naud van der Ven, Stan Verschuuren en Harrie Verhoeven namen het eind jaren negentig op zich om het archief te ordenen om het vervolgens onder te brengen in het Regionaal Archief Tilburg.
Lang proces
Dat het proces bijna 25 jaar zou duren hadden de initiatiefnemers vooraf niet gedacht. Inmiddels zijn Van der Ven en Verschuuren overleden. Hun werk, dat werd afgerond door de inmiddels tot lid van Verdienste benoemde Harrie Verhoeven, is niet alleen van grote waarde voor Willem II: het is ook van groot belang als sporterfgoed van de Tilburgse geschiedenis. Immers de historie van Tilburgs oudste voetbalclub is van grote betekenis voor betrokkenheid van de club met de stad. Denk maar aan de beleving van de Tilburgers van de kampioenschappen van 1916, 1952 en 1955, maar ook aan de bekerfinales in 1944, 1963, 2005 en 2019.
Familie Van den Bergh
Zonder de familie Van den Bergh had Willem II waarschijnlijk niet bestaan. De familie raakte al snel na de oprichting van Tilburgia betrokken bij het voetbal in Tilburg. De familie zorgde niet alleen voor veel voetballers (zelfs vijf leden van de familie voetbalden in het team), maar ook voor voldoende financiële middelen en het eerste echte voetbalstadion van de stad aan de Voetbalweg. Veel Willem II-historie daarom bij de familie. Daarom was voor Gijs van den Bergh, kleinzoon van de eerste aanvoerder van Willem II, de overdracht van het archief dan ook een mooi moment om een bijzondere foto aan algemeen directeur Martin van Geel en burgemeester Theo Weterings te overhandigen. Een mooi symbolisch moment dat de relatie tussen Willem II en Tilburg laat zien.
De foto werd in 1954 door werknemers van de AaBe-fabrieken aan de directeur Adolf van den Bergh, eerste aanvoerder van Willem II, aangeboden bij gelegenheid van de opening van de voetbalterreinen van AaBe, voetbalvelden waarop talloze Tilburgers ooit gevoetbald hebben.
Historische foto’s
De foto met de handtekening van Adolf van den Bergh was gemaakt op 4 augustus 1907, toen het eerste elftal van de club speelde tegen de toenmalig Oude Glorie. Die Oude Glorie had in 1904 het eerste kampioenschap van de club ooit behaald. Ze werden Brabants kampioen en dit kampioenschap was het startsein voor honderden Tilburgers om te gaan voetballen. Voetbal groeide vanaf die tijd uit tot de belangrijkste Tilburgse volkssport.
Van die wedstrijd werd nog een tweede foto gemaakt die Jan van Oevelen op schitterende wijze heeft ingekleurd. Op deze foto is ook Constant Cremer goed te zien, de eerste Afrikaanse voetballer in Nederland. Roger Rossmeisl en Thijs Kemmeren, beiden actief bij de Willem II-redactie, zorgden voor deskundig commentaar bij het vertonen van de foto’s. Deze en nog veel meer verhalen en foto’s kunnen vanaf nu door iedereen worden bestudeerd in het Regionaal Archief Tilburg.
Bericht delen