Willem II eenvoudige prooi voor Feyenoord

Om in Rotterdam van Feyenoord te kunnen winnen, heeft Willem II sowieso al een dosis geluk nodig. Zo’n stunt zat er nu niet in. De landskampioen won eenvoudig met 5-0 van de Tilburgers. Met nul punten uit drie wedstrijden zal een verrassing mogelijk de komende week van de transfermarkt moeten komen. Dan pas mag het elftal van Willem II op waarde worden geschat.

Beter uit de startblokken

Trainer Erwin van de Looi gaf vorige week direct na afloop van de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht al aan dat zo’n dramatische beginfase als in de Domstad niet meer voor mocht komen. Die missie leek tegen Feyenoord te slagen want nog voordat er één minuut in De Kuip was verstreken legde Ismail Azzaoui met een handige passeerbeweging zijn tegenstander in de luren en leverde een prima voorzet af die helaas geen medespeler bereikte. Vier minuten later mocht Fran Sol ver oprukken tussen de Feyenoord-linies maar kon geen ruimte vinden om een schot te produceren. Dat zag er een stuk beter uit dan een week geleden.

Schade groter

Echter, toch was de schade voor Willem II na 20 minuten voetbal groter dan tegen FC Utrecht. De regerend landskampioen leidde toen al comfortabel met 3-0. Een corner in de 13e minuut werd door Kevin Diks ingekopt. Jens Toornstra die het laatste zetje gaf kreeg de treffer op zijn naam. Drie minuten later was het al 2-0. Berghuis nam de bal vol op zijn pantoffel nadat Jean-Paul Boëtius hem met een fraaie actie bediende. Amper bijgekomen van de schrik stond het al 3-0. Jens Toornstra ontsnapte aan de aandacht van de Willem II-verdediging en kopte uit vrije positie raak. Dat er daarna een fase aanbrak waarin er weinig gebeurde, deerde geen van beide partijen. Willem II wilde niet nog meer averij oplopen en Feyenoord vertrouwde er op dat het ook in dit tempo nog wel een treffer zou produceren. Dat laatste gebeurde ook. Vijf minuten voor rust kogelde Tonny Vilhena de 4-0 achter Timon Wellenreuther.

Een formaliteit

Feyenoord had dus aan 45 minuten voldoende om de buit binnen te halen en Willem II stond voor een onmogelijke opgave. Het logisch gevolg was een tweede helft met weinig hoogtepunten. Alleen Fran Sol stelde keeper Brad Jones nog op de proef. De Spanjaard had de pech dat zijn inzet na aangeven van Jordy Croux op het lijf van de Rotterdamse goalie stuitte. Feyenoord drong niet meer aan en scoorde nog één keer uit een strafschop. Boëtius schoot vanaf 11 meter raak nadat Eric Botteghin in het Willem II-strafschopgebied was gevloerd.

Aardige tik

Trainer Van de Looi sprak na afloop over een pittige uitslag, maar constateerde ook dat zijn ploeg goed begon aan het duel. ‘Daarna volgde een fase waarin we 10 minuten de weg kwijt zijn. We moeten veel alerter zijn op dat soort momenten. 5-0 is een stevige nederlaag maar we moeten niet van de wijs raken. Wat er in het veld gebeurt is logisch voor een nieuwe ploeg die nog niet op elkaar is ingespeeld. We hebben nu twee weken de tijd om in eigen huis tegen ADO Den Haag te laten zien wat we kunnen.’ Hij doelde daarmee ongetwijfeld niet alleen op de trainingsarbeid die kan worden verzet maar ook op de ontwikkelingen tijdens de laatste dagen van de transferperiode.