Willem II grijpt Roda JC bij de keel (1-3)

Feestende spelers en een trainer die zijn spelers complimenteert. Dat speelde zich af in de kleedkamer van Willem II na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC.  Erwin van de Looi was te spreken over de wijze waarop zijn spelers de eerste punten van het seizoen veroverden. ‘Ons spel was attractief, met passie en we hielden ons hoofd erbij. Een knappe prestatie na een periode waarin de druk op de ploeg al behoorlijk was opgevoerd.’

Kun je half september al spreken van een “wedstrijd van de waarheid”? Hoe dan ook, de belangen voor beide teams waren groot. Immers zowel Roda JC als Willem II had aan de eerste vier competitiewedstrijden nog geen enkel punt overgehouden.

Ongekende weelde

De Tricolores, gestoken in een nieuw rood-wit tenue, schoten uit de startblokken. Etien Velikonja, samen met Fran Sol het spitsenduo vormend, had al binnen één minuut de Tricolores op voorsprong kunnen zetten maar schoot de bal over het Limburgse doel. De toon was echter wel gezet. Willem II greep de tegenstander bij de keel en liet niet los. Het leidde tot een snelle voorsprong voor de Tilburgers toen een vrije trap werd doorgekopt en voor de voeten van Velikonja belandde. De Sloveen aarzelde niet en nam de bal direct fraai op de pantoffel en schoot in de rechterbovenhoek van het doel raak: 0-1.

Willem II drukt door

Willem II was zelfs dichtbij een snelle tweede treffer maar zag een fraaie een-twee stranden. Juist toen de thuisclub wat beter in het spel kwam, sloeg Sol toe. Hij rondde slordig balverlies van de Limburgers bekwaam af: 0-2. Met een halfuur op de klok zat Willem II op rozen. Een steekpass van Thom Haye bereikte Sol die op zijn beurt Velikonja in staat stelde de 0-3 binnen te tikken. Een ongekende luxe die de Tilburgse supporters in vreugde deed uitbarsten.

Smetje

Roda JC had weinig in te brengen en was slechts via schoten van Mitchel Paulissen en Simon Gustafson (over) en een bal van Mikhail Rosheuvel (zijnet) gevaarlijk. Diezelfde Rosheuvel bracht op slag van rust toch enige hoop terug in de Limburgse harten door doelman Timon Wellenreuther te passeren: 1-3. Een smetje op de voor Willem II zo voorspoedig verlopen eerste helft.

Lang spannend

Met twee aanvallende wissels aan Roda JC-zijde beet de thuisploeg na rust meer van zich af. Willem II had geluk dat de bal die Wellenreuther in de 48e minuut uit zijn doel viste, al bij de voorzet de achterlijn passeerde, waardoor de treffer werd afgekeurd. De Limburgers namen nu meer initiatief op jacht naar de aansluitingstreffer en waren een paar maal dichtbij. Ook de Tricolores kregen kansen op nog meer treffers. Maar de ploeg van Van de Looi kon, mede doordat Roda JC nu meer weerstand bood en Willem II in de eerste helft met krachten had gesmeten, niet meer zo wervelen als voor de rust.

Overwinning over de streep

Daardoor bleef het spannend voor de Tilburgers, zeker naarmate de slotminuten dichterbij kwamen.  Met het laatste fluitsignaal gaf scheidsrechter Pol van Boekel het bevrijdende sein aan de Willem II-spelers om de eerste drie punten van het seizoen samen met de meegereisde fans te vieren.